Grad NOVSKA Službene stranice

Najveći hrvatski kirvaj s daškom prošlosti  ponovno nadmašio očekivanja

Najveći hrvatski kirvaj s daškom prošlosti ponovno nadmašio očekivanja

Lukovo u Novskoj, najveći hrvatski kirvaj s daškom prošlosti, održan je od 16. do 20. listopada i privukao je tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske. Ova godina bila je posebna, s temom udvaranja koja je sve vratila u doba gospodskih manira i romantičnih susreta. Više od tri stotine glumaca, odjevenih u autentične kostime iz 19. i 20. stoljeća, oživjelo je povijest Novske. Njihove izvedbe dočarale su atmosferu prošlih vremena, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku da uplove i u romantiku tog doba.

Obiteljski proizvođači nudili su raznovrsne slavonske delicije. Posjetitelji su mogli uživati u domaćim rakijama, kulenu i medu, dok je miris pečenih kobasica dodatno upotpunio doživljaj. Tamburaški sastavi stvarali su veselu atmosferu uz tradicionalne melodije, a večernji nastupi izvođača poput Dalmatina, Matije Cveka, Petra Graše, Mladena Grdovića, Šime Jovanovca i Džentlmena privukli su brojne obožavatelje.

Pristupačnost manifestacije poboljšana je Medenim busom i vlakom, što je omogućilo jednostavan dolazak posjetiteljima iz smjera Zagreba i Vinkovaca.

Organizatori su zahvalili svim sudionicima, ustanovama i volonterima, ističući: „Ova tradicija nas okuplja i pomaže nam da nadmašimo sami sebe svake godine. Čak 370 sudionika kostimiralo se u želji da prikažu kako se nekad živjelo, a svim Novljankama i Novljanima omogući još jednu jedinstvenu proslavu Dana grada!“

Prema riječima gradonačelnice Marije Kušmiš Lukovo u Novskoj predstavlja više od povratka u prošlost: „Lukovo u Novskoj proslava je zajedništva i tradicije koja obogaćuje sve sudionike, stvarajući uspomene koje će trajati cijeli život!“

Jedinstvenost programa Lukovo u Novskoj prepoznali su brojni pokrovitelji i sponzori. Uz Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo kulture i medija, tu su i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica SMŽ, TECE d.o.o., Hrvatska poštanska banka, INA d.d., JANAF d.d. te Hrvatske šume d.o.o., Eko-mlaz.dm d.o.o., Teh-gradnja d.o.o., Thermostone d.o.o, Zlatarna Toni, Mlin i pekare d.o.o., Korina proizvodnja d.o.o., Caffe Bar Borsalino, Grad-Export d.o.o.,  Posavski hrast d.o.o. te PZ JabukaHR.