Grad NOVSKA Službene stranice

Novljanske mažoretkinje - prvakinje Europe

Novljanske mažoretkinje - prvakinje Europe

Europske prvakinje, Novljanske mažoretkinje održale su završni koncert u srijedu, 29. lipnja ispred zgrade Gradske uprave. Bila je to progoda da vidimo i pobjedničku koreografiju s Europskog prvenstva održanog u Zadru od 22. do 26. lipnja.

Elegancija, energija i perfekcija, riječi su koje označavaju sinonime za Novljanske mažoretkinje. Ponosne su predstavnice, ali i nezaobilazan simbol svoga mjesta. Odavno su dokazale kako su uvjerljivo među najboljima u Hrvatskoj, te samom vrhu Europe i svijeta. Svojim elegantnim mažoret korakom i vjerodostojno izvedenim koreografijama, pa i neopisivim umijećem rada sa štapom i drugim rekvizitima, već godinama, plijene golemu pozornost.

Novljanske mažoretkinje osnovane su u travnju 1996. godine kao izvannastavna aktivnost Osnovne škole Novska. Tadašnja voditeljica je bila učiteljica Mara Šulekić. 6. veljače 2007. godine osniva se Udruga Novljanskih mažoretkinja.Inicijativom učiteljice Mare Šulekić, osnovane su kao izvannastavna aktivnost Osnovne škole Novska. Učiteljica Mara, ujedno je i prva trenerica nekadašnjih mažoretkinja. Osnivanje Udruge Novljanskih mažoretkinja, uslijedilo je tek 2007.godine. Za istaknuti su današnje djelovanje i doprinos unutar Saveza mažoretkinja i pom- pon timova Hrvatske.

Tijekom svog dugogodišnjeg rada Novljanske mažoretkinje održale su brojne nastupe te sudjelovale na brojnim smotrama i turnirima u državi i izvan nje. Redovito sudjeluju na državnim turnirima na kojima osvajaju brojne medalje i pehare. Šest puta sudjelovale su na europskom te dva puta na svjetskom prvenstvu mažoretkinja u organizaciji Majorettes-sport World Federation. 2015. godine postale su državne prvakinje u kategorijama: juniori velika formacija pom-pon i dječja velika formacija  pom-pon.  

2016. godine postale su državne prvakinje u kategorijama: juniori mini formacija batonflag, juniori velika formacija pom-pon i seniori classic pom-pon. Iste godine sudjelovale su na europskom prvenstvu mažoretkinja u Puchovu u Slovačkoj gdje su osvojile dva srebra u kategorijama juniori mini formacija batonflag i seniori classic pom-pon te broncu u kategoriji juniori classic štap. 2017. godine na državnom prvenstvu u Zagrebu postale su državne prvakinje u kategorijama: juniori classic pom-pon i seniori classic pom-pon. Na europskom prvenstvu u Giulianovoj u Italiji obranile su titulu te osvojile srebro u kategoriji juniori mini formacija batonflag.

Svaka mažoretkinja osim što sanja da uđe u natjecateljski tim, ponajviše voli putovanja koja ona sa sobom nosi. Proputovale su većinu Europe: od Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, pa sve do Italije. Dok se ona najdraža sjećanja odnose na putovanje u Afriku. Putovanja su svakako ljepši dio ovog sporta, no treniranja su ipak nešto sasvim drugo. Nije ni malo jednostavno istrenirati mažoretkinju po mažoretkinju, a niti uklopiti sve u jednu točku, sinkronizirati i postići perfekciju koja je u konačnici najbitnija i najpoželjnija.

"Ovo što mi radimo – to je nije posao, već čista ljubav“, kaže Lucija Grdur, a tu ljubav dokazuju i time što svake godine svoj grad počaste nastupom s najboljim izvedbama.