Grad NOVSKA Službene stranice

Završio Global Game Jam izazov 2024: U 48 sati napraviti videoigru na temu – nasmij me!

Završio Global Game Jam izazov 2024: U 48 sati napraviti videoigru na temu – nasmij me!

Global Game Jam 2024. u Novskoj u organizaciji Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 i Hrvatske udruge izrađivača videoigara HU-IZ-VI ponovno je imao najveći broj prijavljenih na razini cijele Hrvatske. Više od 80 natjecatelja borilo se u 19 timova kako bi osvojili bogate nagrade koje su osigurali A1 Hrvatska d.o.o., brend gaming opreme White Shark, medijska kuća VIDI, regionalni gaming časopis Reboot te Coeto. Natjecatelji su stigli iz cijele Hrvatske, a u sportskoj dvorani u Novskoj dočekao ih je veliki organizacijski tim te brojni zabavni sadržaji.

Otvorenje natjecanja vodila je Iris Pilipović koja je predstavila sve uključene u organizaciju te pozdravila okupljene u ime inkubatora PISMO powered by A1. Pozdravne riječi uputili su i Dominik Cvetkovski  iz udruge HU-IZ-VI, Andreja Šeperac,  u ime javne ustanove Regionalnog koordinatora SMŽ i Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RE, zamjenik gradonačelnice Novske Siniša KesićBenjamin Noah Maričak iz Hrvatskog audiovizualnog centra, Maja Fistrić iz A1 Hrvatska d.o.o., te Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije. Natjecateljima su uputili dobre želje za što boljim plasmanom, a organizatorima još ovakvih gamedev događaja.

Ove godine, za natjecatelje je organizirana radionica posvećena važnosti očuvanja zdravlja online – stop govoru mržnje! #BoljiOnline je platforma A1 Hrvatska d.o.o. kojom Internet nastoje učiniti sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve. Ukazivanjem na prednosti, ali i opasnosti tehnologije želi se pomoći u očuvanju zdravlja, dobrobiti i povezanosti. Natjecatelji su imali i trenutak za vježbanje, podignuli su se sa svojih radnih jedinica i aktivirali svoje tijelo na nekoliko minuta, a zatim se vratili natrag u svoj developerski svijet. 

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je: Make Me Laugh (nasmij me). Natjecanje je završilo 28. siječnja u 17 sati kada su predstavljeni završeni radovi i ocijenili od strane stručnog žirija. Završene videoigre ocijenio je žiri u sastavu Kristijan Škarica (𝗚𝗲𝗽𝗲𝗸, 𝗖𝗼𝗲𝘁𝗼 𝗶 𝗗𝗲𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶𝗸𝗮), Mladen Bošnjak (Misfit Village), Daniela Spasovska (MAGDA), Vedran Klanac (Ocean Media) te Dominik Cvetkovski (ANIQ). Osim najbolje videoigre, ocjenjivao se i najbolji gameplay, grafika, ali i najbolja prezentacija završenih radova.

Pobjednici koji su osvojili 1.500 eura te PlayStation 5 Bundle i šest mjeseci pretplate na VIDI sadržaje, napravili su videoigru pod nazivom „No Need For Speed“ koja je imala i najbolji gameplay natjecanja, dok su pobjednici srednjoškolskog uzrasta nagrađeni opremom brenda WhiteShark i pretplatom na VIDI sadržaje, napravili videoigru pod nazivom „Zagorje Simulator“. U odrasloj kategoriji nagrađene su i videoigre „Širok Šor“ (2. mjesto i najbolja grafika), te „Eggstinction“ (3. mjesto). U srednjoškolskoj kategoriji „Eggmageddon“ osvojio je 2. mjesto, a videoigra „Z.O.O.“ 3. mjesto. Videoigra „ Comic's Sons“ osvojila je nagradu za najbolju prezentaciju. Nagrade odraslim kategorijama dijelile su Maja Fistrić iz A1 Hrvatska d.o.o., Andreja Šeperac i Ivana Matanović iz regionalnog koordinatora SMŽ, dok je srednjoškolske nagrade dijelio tim WhiteSharka.

Ponosni smo biti dijelom Global Game Jam priče u kojoj će ljubitelji gejminga predstaviti svoje vještine i ideje te time dodatno doprinijeti osnaživanju ove industrije. Podrška ovom projektu nastavak je uspješne suradnje A1 Hrvatska i PISMO inkubatora powered by A1, koja se temelji na zajedničkoj viziji gejming ekosustava kao prostora usavršavanja znanja i vještina mladih te razvoja vrhunskih ideja na odgovoran način. Te su vrijednosti implementirane u sve naše projekte, od kojih bih posebno istaknula Reboot InfoGamer powered by A1, A1 Adria League te platformu #BoljiOnline kojom educiramo javnost o odgovornom ponašanju u online svijetu i potičemo fair-play“, izjavila je priliko dodjele nagrada Maja Fistrić, stručnjakinja za korporativno komuniciranje u A1 Hrvatska.

Poznati gaming inflencer Anril čestitao je pobjednicima i istaknuo kako brend WhiteSharka uvijek rado podržava mlade gamedevelopere, te da kreiraju opremu upravo po njihovoj mjeri kao i mjeri igrača videoigara. S tim ciljem nastao je i najlakši miš u Europi - Graphene koji ovih dana dolazi u prodaju, a težak je samo 47 g, a našao se u rukama pobjedničkog tima.

Gaming magazin, Reboot, također je prvoplasirane ekipe nagradio s Indie paketom za dvije osobe za  Reboot Develop Blue 2024 konferenciju. Dok je Coeto prvoplasirane ekipe nagradio s besplatnim trogodišnjim pristupom platformi, a sve ostale sudionike s godinom dana besplatnog pristupa! Također, sponzori ovogodišnjeg natjecanja su i Monster Energy, Coca – Cola, PC play te Hrvatski audiovizualni centar. Uz organizatore tu je i niz partnera koji su pomogli u organizaciji, a to su komunalno poduzeće Novokom, Srednja škola Novska, Grad Novska, Razvojna agencija SIMORA, Regionalni koordinator SMŽ, Sisačko-moslavačka županija.

Ovaj gamedev događaj, popraćen je s 48 sati umrežavanja znanja, novih poznanstava, testiranja izdržljivosti, zabave, kreativnosti i druženja… Nama je ovo peta organizacija ovakvog natjecanja, a već danas počinjemo planirati iduće izdanje.“, poručili su iz inkubatora PISMO i udruge HU-IZ-VI središta hrvatske gaming industrije.