Grad NOVSKA Službene stranice

Investicijski forum LIDER INVEST ISTOK u Novskoj okupio  investitore i potporne institucije

Investicijski forum LIDER INVEST ISTOK u Novskoj okupio investitore i potporne institucije

U Novskoj je održan LIDER INVEST ISTOK, investicijski forum koji organizira poslovni tjednik Lider s ciljem da poduzetnicima pruži potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te otvori raspravu o dosad pokrenutim projektima.

U svom obraćanju novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš istakla je kako bez razvoja poduzetništva nema niti razvoja grada. “Kako se razvija poduzetništvo, tako treba razvijati i ostale segmente, kako bismo male gradove poput Novske učinili poželjnima za život, pogotovo mladima. Kako raste Novska, raste Sisačko-moslavačka županija, a onda i cijela Hrvatska!”, rekla je Kušmiš u uvodnom dijelu investicijskog skupa Lider invest. Istaknula je i da je Novska dugi niz godina temeljila svoje gospodarstvo na razvoju drvne industrije, ali i tekstilne i metalne, a od 2018. godine razvija se kao središte gaming industrije.

Bojana Božanić Ivanović, direktorica Lidera, istaknula je pozitivan primjer Grada Novske koji se poticajnim mjerama okreće investicijama, a bilježi i rast novootvorenih obrta i startupova. “Kad smo krenuli s projektom Lider invest prije osam godina, želja nam je bila obići što više hrvatskih gradova, ohrabriti poduzetnike da krenu s ulaganjem. Osmislili smo natječaj i nagrade koji će dodatno obilježiti veliki poduhvat hrabrih koji su odlučili na investiranje. Jer poduzetnici nisu samo lideri u svojim kompanijama, oni su vrlo važni za cijelu zajednicu. Efekt investicija itekako se osjeti u jedinicama lokalne samouprave, u proračunu kroz povećanje prihoda od poreza i prireza, u privlačenju novih stanovnika, razvoju znanja i tehnologija između kompanija!”, objasnila je Božanić Ivanović.

SMŽ prošla je brojne izazove zbog potresa 2020. godine. Unatoč tomu, SMŽ ima veliki potencijal za gospodarski razvoj. Zbog toga smo ovdje, kako bismo razgovarali o većim ulaganjima u ovom dijelu zemlje. Uvjeren sam da će ovaj forum biti koristan i da će nova saznanja potaknuti na akciju!”, rekao je Tihomir Babić, predsjednik Županijske komore Sisak. A kako Hrvatska banka za obnovu i razvitak u tome može pomoći poduzetnicima u SMŽ objasnila je okupljenim brojnim poduzetnicima, ali i političarima, profesorima i drugim sudionicima skupa Mirela Đuran, voditeljica odjela za mikro poduzetnike u HBOR-u.

Tijekom programa zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić istaknuo je kako postoje poduzetnici koji bi premjestili svoje poslovanje u Sisačko-moslavačku županiju, gdje imaju pristup jeftinijoj radnoj snazi nego u Zagrebu, a kada se dovrši gradnja autoceste do Siska (što se očekuje do Uskrsa 2024. godine), i povezanost će biti kvalitetnija. “Jasan je to pokazatelj da se na području naše županije isplati doći i ulagati!”, dodao je Jurić tijekom svoje prezentacije o poduzetničkim uspjesima SMŽ.

O preprekama za stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja, ali i o tome kako ukloniti te prepreke, na panel-raspravi govorili su Matt Darko Sertić, osnivač i direktor sisačke tvrtke Applied Ceramics, Zlatko Redžić, direktor novljanske tvrtke Metaflex, Stjepan Šmit, vlasnik i direktor kutinske tvrtke Šmit Electronic, Ella Jagodin, HR menadžerica u novljanskoj tvrtki Ante Mijić-Quercus, Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice u Regionalnom koordinatoru SMŽ te Vida Iličić, ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske – NORA.