Grad NOVSKA Službene stranice

Isporučena vatrogasna oprema, oprema za spašavanje i sigurnosna oprema Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lipovljani

Isporučena vatrogasna oprema, oprema za spašavanje i sigurnosna oprema Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lipovljani

Kvalitetna, nova i suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora žurnih službi na raznovrsne krizne intervencije, stoga je u subotu 11. veljače 2022. u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani održana primopredaja interventnih odjela, obuće i alata za zaštitu i spašavanje iz područja vatrogastva u sklopu operacije „Financiranje službe spašavanja DVD Lipovljani FSEU.2022.MUP.145“ koja se financira EU sredstvima iz Poziva „Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko- posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije (FSEU.2022.MUP.)„.

Izvanrednom nabavom nove opreme obnavlja se uništeni i oštećeni vatrogasni fond i rashodovana oprema prilikom intervencija DVD Lipovljani uslijed spašavanja ljudskih života i uklanjanja posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno u Petrinji, Sisku i ostatku Banovine.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava između Ministarstva unutarnjih poslova kao Tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani kao Korisnika bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, Korisniku su dodijeljena bespovratna financijska sredstva u ukupnom iznosu od 507.921,25 kn s PDV-om odnosno 67.412,73€.

Sredstvima se financiraju aktivnosti operacije koje obuhvaćaju nabavu nove opreme, provedbu postupaka nabave rashodovane i oštećene opreme te troškove upravljanja projektom i administracije. Bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) nabavljena je nova vatrogasna oprema za potrebe službi zaštite i spašavanja poput vatrogasnih zaštitnih odijela, vatrogasnih čizama, vatrogasnih svjetiljki, vatrogasnih kaciga i  rukavica te opasača. Također nabavljeni su i alati neophodni pri različitim tehničkim intervencijama kao rasvjetni stup, termovizijska kamera, udarna bušilica, sabljasta i lančana pila, agregat, šator za dislokaciju itd.

Vatrogasna zajednica Općine Lipovljani nastavit će ulagati maksimalne napore sa svoje razine, kako bi zahtjevan i rizičan posao vatrogasaca olakšali u svakom smislu. Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj te unaprjeđenju sustava upravljanja rizicima.