Grad NOVSKA Službene stranice

Javna vatrogasna postrojba Grada Novske iz Fonda solidarnosti EU nabavila novu opremu i alate u vrijednosti 880 tisuća kuna

Javna vatrogasna postrojba Grada Novske iz Fonda solidarnosti EU nabavila novu opremu i alate u vrijednosti 880 tisuća kuna

Javna vatrogasna postrojba Grada Novske, sa svojih 13 djelatnika bila je prisutna na potresom pogođenom području počevši od 28. prosinca 2020. godine. Uspješno su sudjelovali u direktnim akcijama spašavanja ljudi, imovine te uspostavljanja sigurnijih uvjeta za stanovništvo. Svojom požrtvovnošću u pomoći kod sanacije posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno u Petrinji, Sisku i ostatku Banovine ostvarili pravo na prijavu na natječaj za financiranje vatrogasne opreme.

Izvanrednom nabavom nove opreme obnavlja se uništeni i oštećeni vatrogasni fond i rashodovana oprema prilikom intervencija JVP Novska uslijed spašavanja ljudskih života i uklanjanja posljedica potresa. Zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije zamijenili su staru, dotrajalu i oštećenu opremu i tako osigurali bolju zaštitu za vrijedne vatrogasce. Osim zaštitne opreme odlučili su se i za nabavu alata kako bi bili spremni na sve izazove koji će ih dočekati kod spašavanja života i imovine.

Kvalitetna, nova i suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora žurnih službi na raznovrsne krizne intervencije, stoga je u prostorijama JVP Novska 11. siječnja 2023. godine održana primopredaja interventnih odijela, obuće i alata za zaštitu i spašavanje iz područja vatrogastva u sklopu operacije „Financiranje službe spašavanja JVP Novska FSEU.2022.MUP.107“ koja se financira EU sredstvima iz Poziva „Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko- posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije (FSEU.2022.MUP.)„.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava između Ministarstva unutarnjih poslova kao Tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa te Javne vatrogasne postrojbe Grada Novske kao Korisnika bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, Korisniku su dodijeljena bespovratna financijska sredstva u ukupnom iznosu od 882.711,75 kn s PDV-om.

Sredstvima se financiraju aktivnosti operacije koje obuhvaćaju nabavu nove opreme, provedbu postupaka nabave rashodovane i oštećene opreme te troškove upravljanja projektom i administracije. Bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) nabavljena je nova vatrogasna oprema za potrebe službi zaštite i spašavanja poput vatrogasnih zaštitnih odijela, odjela za šumske požare, vatrogasnih čizama, vatrogasnih svjetiljki, vatrogasnih kaciga i  rukavica te opasača. Također nabavljeni su i alati neophodni pri različitim tehničkim intervencijama točnije, akumulatorska ubodna pila, udarna baterijska bušilica, baterijska brusilica, agregat za struju, motorna pila, akumulatorski reflektor, baterijska rezačica, teleskopski stalak, ručne radio stanice, baterijske škare, baterijska razupora, baterijski cilindri, set za podupiranje, recipročna pila, pokrivači za zaštitu od krhotina.

Ovo je jedanaesta u nizu od ukupno dvanaest osiguranih isporuka uništene, rashodovane i oštećene vatrogasne opreme DVD-ima s područja grada Novske, te se uskoro očekuje primopredaja opreme i za preostalo Dobrovoljno vatrogasno društvo Jazavica Roždanik.

Javna vatrogasna postrojba Grada Novske u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Novske i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima uz podršku Grada Novske osigurali su 2.744.855,50 kuna iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu vatrogasnog fonda te će nastaviti ulagati maksimalne napore sa svoje razine, kako bi zahtjevan i rizičan posao vatrogasaca olakšali u svakom smislu. Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj te unaprjeđenju sustava upravljanja rizicima.