Grad NOVSKA Službene stranice

U Novskoj od 5. do 7. ožujka  55. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa – Regionalno natjecanje za glasovir

U Novskoj od 5. do 7. ožujka 55. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa – Regionalno natjecanje za glasovir

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga 1965. godine ustrojilo je natjecanje učenika i studenata glazbenih i plesnih škola radi otkrivanja, praćenja i usmjeravanja mladih nadarenih glazbenika i plesača u daljnjem školovanju.  55. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa održat će se od 1. do 12, ožujka, a Glazbena škola u Novskoj domaćin je od 5. do 7. ožujka regionalnom natjecanju u glasoviru.

Prigodom održavanja ovog natjecanja gradonačelnik Vlado Klasan primio je u utorak, 21. veljače u ime organizatora Josipa Burjana, tajnika Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, i profesorice Glazbene škole u Novskoj Anu Betević Dadić i Mariju Klasan Kinderman. Gradonačelnik se upoznao s tijekom priprema za ovaj izuzetan glazbeni događaj u Novskoj, te najavio puno sudjelovanje grada u ovom projektu. Naime, upravo nastojanjem ravnateljice Glazbene škole u Novskoj Dunje Uroić i gradonačelnika Novska je ostvarila domaćinstvo ovog prestižnog glazbenog natjecanja.

Više od 120 mladih glazbenika iz sjeverozapadne Hrvatske, od Karlovca, Zagreba, Varaždina, Virovitice, Slavonskog Broda, do Vinkovaca i Osijeka bit će gosti u Novskoj, i prilika je to za prezentaciju turističke ponude koju Novska pruža naročito u segmentu kulturnog turizma.

"Izniman je ovo kulturni događaj za Grad, natjecanje koje i Novsku i Glazbenu školu u Novskoj postavljaju na kulturnu mapu Republike Hrvatske. Ponosan sam na našu školu, i sigurno je da ćemo ovaj projekt u potpunosti podržati. Svim natjecateljima želim ugodan boravak u našem gradu, pogotovo onima koji su prvi put u Novskoj i koji će moći upoznati tijekom natjecanja sve što Novska nudi. Stoga pozivam sve građane Novske da posjete ovo natjecanje, jer ulaz je besplatan, i uživaju u trodnevnoj manifestaciji vrhunske glazbe", rekao je gradonačelnik.

Regionalno natjecanje u kategoriji glasovir održat će se u Glazbenoj školi u Novskoj, a za tu je prigodu ustrojen Odbor za provedbu natjecanja. Predsjednica je Ana Betević Dadić, a članovi Ivana Žunić, Maja Biželj, Lorena Alpeza. U Ocjenjivačkom sudu za natjecanje su pročelnik Jakša Zlatar,  predsjednik Josip Vrbanec i članovi Igor Jurišić Ruben Dalibaltayan Jelica Kuzmin Olga Cinkoburova Vladimir Babin. Tajnica ocjenjivačkog suda Marija Klasan Kinderman.

Program natjecanja je slijedeći: Nedjelja, 05. 03. 2017. Natjecanje V. kategorija – 9,00 - 14,30 sati IV. kategorija – 15,30 - 21,30 sati; Ponedjeljak, 06. 03. 2017. Natjecanje III. kategorija – 9,00 - 17,15 sati II. kategorija – 17,45 - 21,45 sati; Utorak, 07. 03. 2017. Natjecanje I. kategorija – 9,00 - 14,30 sati; Okrugli stol - 14,45 sati.

Glazbena škola u Novskoj predstavljat će pet natjecatelja. Sebastian Debeljak (nastavnik: Stiven Ruvčevski) izvest će: J. S. Bach: Troglasna invencija u c-molu BWV788 F. Chopin: Etida op.10 br.5 u Ges-duru L.van Beethoven: Sonata op.31 br.2 u d-molu - I.st. Largo Allegro F. Chopin: Scherzo op.31 u b-molu. Rebecca Bjelanović (nastavnica Ana Betević Dadić) predstavit će se s J. S. Bach: Francuska suita u h-molu BWV814 - Allemande, Sarabande W. A. Mozart: Sonata u B-duru KV333 - I.st Allegro A. Jensen: Etida op.32 br.8 u fis-molu F. Poulenc: 15 improvizacija za klavir - Improvizacija br. 1 u h-molu - Improvizacija br. 15 u c-molu - Hommage a Edith Piaf.

Žana Josić (nastavnica Ana Betević Dadić) izvest će J.S. Bach: Mali preludij u d-molu BWV940 F. Kuhlau: Sonatina op.55 br.2 u G-duru - I.st. Allegretto F. Burgmuller: Etida op.100 br.14 - La Styrienne R. Gliere: Romance op.31 br.7.

Hana Klanac (nastavnica Marija Klasan Kinderman) izvest će  J.S. Bach: Male kompozicije - Marš u D-duru T. Haslinger: Sonatina u C-duru - Sonatina br.10 - I.st. Allegro moderato H. Lemoine: Etida op.37 br.39 u E-duru D. Šostakovič: Lutkini plesovi – Gavotte, te Ela Uroić (nastavnica Marija Klasan Kinderman) predstavit će se s: J.S. Bach: Male kompozicije - Menuet u a-molu A. Diabelli: Sonatina op.151 br.1 u G-duru - I. Andantino cantabile C: Gurlitt: Sonnenschein op.130 br.14 H.Bertini: Etida op.100 br.18 u C-duru.

Kategorije u kalendarskoj godini natjecanja su: I. Kategorija - 11 godina (rođeni 2006. g.) i mlađi; II. Kategorija - 13 godina (rođeni 2004. g.) i mlađi; III. Kategorija - 15 godina (rođeni 2002. g.) i mlađi: IV. Kategorija - 17 godina (rođeni 2000. g.) i mlađi; V. Kategorija - 19 godina (rođeni 1998. g.) i mlađi, te  VI. Kategorija - studenti i apsolventi do 25 godina starosti (1992g). i mlađi.

Učenicima i studentima dodjeljuju se diplome za osvojenu nagradu i za sudjelovanje, nastavnicima i korepetitorima priznanja za osvojenu nagradu i sudjelovanje učenika. Za stjecanje prava nastupa na državnom natjecanju natjecatelji moraju na regionalnom natjecanju osvojiti I. nagradu.