Grad NOVSKA Službene stranice

Lukovo u Novskoj - 7-18.listopada - program

Lukovo u Novskoj - 7-18.listopada - program

Svi koji su čuli za Novsku znaju i za Lukovo u Novskoj – najveći hrvatski kirvaj s daškom prošlosti. Jedinstveni je događaj koji spaja sadašnjost i prošlost koja prikazuje novljansku povijest s kraja 19. i početka 20. stoljeća kroz razne skečeve, posebno uređene prostore, pjesmu, ples, sadržaj za djecu te ponudu ića i pića. Kažu da je doći u Slavoniju na slavlje doživljaj. No, doći na kirvaj – e, to je za prepričavanje još dugo vremena!

Ove godine uvode se i razne novosti, više od 100-injak glumaca i preko 300 volontera gradski park pretvoriti će u kazalište na otvorenom koje je ujedno i interaktivno. Uz gospodski način života starih Novljana koje su predvodili članovi poznate obitelji Knopp, prikazuje se i seoski način života, kao i običaji. Sve slijede i dolasci putnika namjernika, teme ovogodišnje manifestacije, koji sa sobom dovode razne likove, od prosjaka, prodavača, a tu je i gatara. Predstavnici gradske straže čuvat će red i mir, a na štandovima ženskog i muškog placa bit će moguća kupnja izloženih domaćih proizvoda. Jedno je sigurno, plesat će se slavonsko kolo uz zvuk tambura na tamburaškom poslijepodnevu na kojem nastupa čak pet tamburaških sastava, jedan od njih je poznati TS Berde Band. Kad se zabava u gradskom parku završi kreću nastupi poznatih glazbenika u centru grada - Željko Bebek i Ljubavnici nastupaju u petak, 13. listopada, a Doris Dragović i Klapa Kampanel u subotu, 14. listopada.

Zbog sve većeg iskazanog interesa posjetitelja novost je da Medeni vlak na kirvaj s daškom prošlosti do Novske vozi iz smjera Zagreba i Vinkovaca i 14. i 15. listopada! Jedinstvenost programa Lukovo u Novskoj prepoznali su brojni pokrovitelji i sponzori, uz Ministarstvo turizma i sporta tu su i Franck, Coca-Cola, te Hrvatske šume d.o.o.. „Očekujemo veliki broj posjetitelja kojima ćemo na poseban način prikazati čari života u prošlosti, pozvasmo Vas sve da s nama proslavite Lukovo u Novskoj, Dan grada Novske i zaštitnika grada sv. Luku!“, poručili su Organizatori.

Kontakt:

E. kirvaj@lukovounovskoj.com