Grad NOVSKA Službene stranice

Na centralnom trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju

Na centralnom trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju

Hrvatski Zavod za hitnu medicinu je povodom obilježavanja “Svjetskog dana oživljavanja” na gradskim trgovima održava edukacije s ciljem buđenja svijesti svih građana o potrebi oživljavanja unesrećene osobe do dolaska hitne medicinske službe. Ovo je vrlo važno istaknuti iz razloga što u Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko 9000 osoba doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja, nažalost preživi samo jedna.

Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i održava se svake godine 16. listopada, a prošle je godine postao Svjetski dan oživljavanja. Povodom Svjetskog dana oživljavana u okviru Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život” u Novskoj je danas postavljen na zgradu Ljekarne na centralnom trgu AVD uređaj za defibrilaciju. Uređaj su predstavile Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Marija Kušmiš, gradonačelnica Grada Novske.

Preživljavanje se značajno povećava brzom intervencijom, unutar tri do pet minuta, i ranom defibrilacijom. Nažalost, nijedna hitna medicinska služba (HMS) u svijetu ne može u svim slučajevima unutar tri minute doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj stoga je iznimno važno građane upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja kako bi mogli prepoznati ovo hitno stanje i pravodobno pružiti pomoć. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Važnost edukacije građana koji mogu pružiti pomoć osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska tima HMS-a prepoznao je HZHM koji je s Ministarstvom zdravstva još 2013. godine pokrenuo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život”. Osnovne aktivnosti programa su promicanje važnosti rane defibrilacije, povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. U suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, HZHM je dosad educirao gotovo 4000 naših sugrađana kako bi ih osnažio da pomognu jedni drugima, spriječe loš ishod iznenadnog srčanog zastoja i tako doprinesu sigurnosti zajednice.

Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje pa se tako događa i u uvjetima pandemije izazvane novim koronavirusom. Osobi koja ga je doživjela na siguran način može se pomoći pridržavajući se preporuka Europskog vijeća za reanimaciju o oživljavanju u vrijeme pandemije. Prema tim preporukama, potrebno je za vrijeme izvođenja postupka oživljavanja nositi masku te maskom ili tkaninom pokriti usta unesrećenoj osobi. Disanje je potrebno provjeriti promatranjem prsnog koša, a nakon postupka oživljavanja nužno je provesti higijenu ruku.