Grad NOVSKA Službene stranice

Najavljen raskid sporazuma s Gradom Zagrebom o izgradnji kompostane u Novskoj

Najavljen raskid sporazuma s Gradom Zagrebom o izgradnji kompostane u Novskoj

Gradonačelnica Grada Novske Marija Kušmiš danas je na tiskovnoj konferenciji objavila kako plan izgradnje kompostane u Novskoj ipak neće zaživjeti. Razlog tomu je želja Grada Zagreba za mijenjanjem sporazuma sklopljenog s Gradom Novska 2019. godine, objasnila je gradonačelnica Kušmiš. Naime, izvorni dogovor uključivao je osnivanje nove tvrtke za upravljanje ovim postrojenjem (tvrtke koju bi partnerski vodili predstavnici Zagreba i Novske), ali nedavno je Grad Zagreb zatražio izmjene ovog sporazuma s ciljem da kompostanu u potpunosti vodi Zagrebački centar za upravljanje otpadom.

Ovakve izmjene sporazuma nisu bile prihvatljive za Grad Novsku”, izjavila je Marija Kušmiš. “Time projekt u potpunosti preuzima Grad Zagreb, a onda ne možemo više govoriti o zajedničkom projektu.” Gradonačelnica je odgovorila i gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću: “Grad Novska nikad nije tražio upravljačka prava u Zagrebačkom centru za upravljanje otpadom. Dapače, tražili smo poštivanje prethodno dogovorenog i potpisanog sporazuma te osnivanje nove tvrtke kojoj bi osnivači i uprava bili i predstavnici Grada Zagreba i Grada Novske.

Postrojenje za obradu biootpada zauzimalo bi prostor od sedam hektara trebalo je biti izgrađeno prema najnovijim standardima, doprinijeti kružnom gospodarstvu, boljem gospodarenju otpadom i stvaranju novih radnih mjesta.