Grad NOVSKA Službene stranice

Proslava Stepinčeva u Novskoj

Proslava Stepinčeva u Novskoj

U petak, 10. veljače, u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj svečano je proslavljena svetkovina župnog zaštitnika. Euharistijsko slavlje predvodio je Ivan Nikolić, župnik u Starom Petrovom Selu, u zajedništvo sa svećenicima Novljanskog dekanata te drugim svećenicima s područja Požeške biskupije. Među brojnim vjernicima bila je i novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš sa suradnicima, časne sestre Kćeri Milosrđa iz novljanskog samostana, učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj i Osnovne škole Novska, članovi KUD-a te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.


Na početku homilije, predvoditelj slavlja Nikolić, u kratkim crtama, prisjetio se svoje višegodišnje župničke službe tijekom boravka u Novskoj kada je, među ostalim, osnovna i nova novljanska župa te povjerena zaštiti bl. Alojzija Stepinca. Zatim je progovorio o duhovnoj izgrađenosti i veličini bl. Alojzija te o njegovoj vjernosti Isusu Kristu, Crkvi, Domovini i čovjeku. Kazao je da današnjem društvu nedostaju ljudi poput Blaženika koji je ostavio primjer nepokolebljive vjere i pouzdanja u Gospodina, napose u teškim životnim trenucima. Istaknuo je da je cjelokupni njegov život neupitni dokaz svetosti te da se zbog toga svaki vjernik u Hrvatskoj treba radovati više nego li nestrpljivo razgovarati o tome zašto još uvijek nije kanoniziran. Potaknuo je sve da nasljeduju njegov primjer života i odanosti evanđelju te mole njegov zagovor u vlastitim potrebama.

Na završetku slavlja, domaći župnik Krunoslav Juraković zahvalio je svima na sudjelovanju, a napose predvoditelju slavlja za njegov župnički doprinos koji je uložio u počecima župnog pastorala u prvim godinama župe. Potom su svi zajedno uputili Bogu molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija te zapjevali njegovo geslo: “U tebe se, Gospodine, uzdam”. Navedenoj proslavi Stepinčeva prethodila je trodnevna priprava koju su predvodili svećenici Robert Medved, Tomasz Cybula i Krunoslav Siroglavić, a na njoj je sudjelovao velik broj vjernika.