Grad NOVSKA Službene stranice

4. REGIONALNA KONFERENCIJA PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA JIE

4. REGIONALNA KONFERENCIJA PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA JIE

4. REGIONALNA KONFERENCIJA PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA JIE     
19. proljetni međunarodni bjelovarski sajam i Drvni svijet            
Bjelovar, 01.04.2016.

NEWSLETTER br. II

Ministarstvo poljoprivrede drži stručne prezentacije o ruralnom razvoju i privatnim šumama
Sukladno ranijim najavama, konferenciju će otvoriti ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić, a prisustvo je potvrdio i pomoćnik ministra Ivica Francetić, zadužen za resor šumarstva, lovstva i drvne industrije. Osim predstavnika uprave za šumarstvo, koji će govoriti o gospodarenju privatnim šumama, prezentaciju će održati i predstavnici uprave za regionalni razvoj, a njihova tema vezana je uz izradu pravilnika i raspisivanje natječaja za Mjeru 8, inače namijenjenu šumarstvu i preradi drva.

U Bjelovar dolaze predstavnici Srbijašuma
Struktura odnosa privatnih i državnih šuma u Srbiji znatno je drugačija nego u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, jer je odnos privatnih i državnih šuma 50:50. Gospodarenje privatnim šumama u Srbiji u nadležnosti je javnog poduzeća Srbijašume, a posljednjih godina raste interes privatnih šumoposjednika za organiziranjem strukovnih udruga šumovlasnika, edukacijama o gospodarenju, primjeni novih tehnologija sječe i vuče, kao i većem korištenju šumske biomase. Bratislav Kisin, koji predvodi delegaciju Srbijašuma, govorit će o navedenim iskustvima.

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu potvrdio aktivno sudjelovanje na Konferenciji
Branko Hrg, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora sudjelovat će u radu bjelovarske konferencije kroz uvodnu riječ, gdje će se osvrnuti na sektorske prilike. Također, Hrg će biti jedan od sudionika glavne panel rasprave „Razlozi za zapuštenost privatnih šuma i potrebne mjere za poboljšanje“. Prema najavama organizatora, saborskom odboru će se uputiti prijedlog za održavanje tematske sjednice, stoga i zaključci 4. konferencije mogu poslužiti kao osnova za njezinu pripremu.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije: Kako motivirati seljake za rad u šumi?
Na Konferenciji će sudjelovati i dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, što je dobra prilika za razmjenu sektorskih stajališta oko kombiniranog rada seljaka na polju i u šumi. To je jedna od preporuka glavne europske sektorske udruge COPA-COGECA, koja se zalaže za kombinirani pristup djelatnostima te veće korištenje šumskih resursa kod onih poljoprivrednika koji za to imaju uvjete. Kraljičak smatra da se radi o nedovoljno povezanim sektorima, obzirom da se ponekad energija iz drva može koristiti kao važan dio tehnološkog procesa u proizvodnji hrane.

Izostanak certificiranja – još uvijek veliki problem gospodarenja privatnim šumama
Temu certificiranja privatnih šuma obradit će TÜV Nord, čija će predstavnica Renata Petrić govoriti o novim mogućnostima za certificiranje privatnih šuma u Hrvatskoj i regiji JIE prema PEFC i FSC shemi. TÜV Nord jedan je od vodećih europskih certifikatora koji kroz svoju široku mrežu nacionalnih podružnica provodi niz aktivnosti u procesu certificiranja šuma i CoC korisnika. Nažalost, za privatne šume u Republici Hrvatskoj ovo pitanje još uvijek nije riješeno, što znatno otežava mobilizaciju i tržišno pozicioniranje sirovine iz privatnih šuma.

U subotu se održavaju stručni skupovi – biomasa u središtu zanimanja!
Hrvatski drvni klaster u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti drvnoprerađivačkog i Klasterom konkurentnosti prehrambenog sektora organizira zajedničku sjednicu na temu jačanja nastupa prema hotelijerskom i turističkom sektoru. U središtu popodnevnog dijela subotnjeg programa su rasprave o biomasi. Šumska i poljoprivredna biomasa su nedovoljno iskorišteni energenti koji mogu umnogome poboljšati energetsku bilancu Republike Hrvatske te dovesti do ostvarenja europskih ciljeva u pogledu niskougljičnog gospodarstva, paketa kružne ekonomije i većeg korištenja obnovljivih izvora energije. Kao prilog stručnoj javnoj raspravi, u u subotu, 2. travnja u sklopu bjelovarskog sajma održavaju se dva okrugla stola, s temama: „Poljoprivredna i šumska biomasa: važan izvor energije“ te „Rezultati analize kogeneracijskih postrojenja u RH i proizvodnja struje iz drva“.

 

PRIJAVNICA