Grad NOVSKA Službene stranice

16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar , u spomen na dragovoljce HOS-a i hrvatske branitelje

U sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, i na sve hrvatske branitelje Domovinskog rata koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske, trči se Memorijalna utrka „Putevima dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata“ od Zagreba do Vukovara.
Po šesnaesti put, iz Zagreba je startalo je 9 maratonaca, koji će u pet dionica trčati 344 kilometara, maraton koji je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe. 
S Trga siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji, ultramaratonce su ispratili brojni građani, gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici ministarstva i braniteljskih udruga, a kako je istaknuo Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a, utrka je posvećena hrvatskim bojovnicima  koji su krenuli 1991. godine u pomoć opkoljenom Vukovaru.

Ultramaraton, ima pet dionica, Zagreb-Ivanić Grad, Ivanić Grad-Novska, Novska-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek i Osijek-Vukovar.

Pobjednik druge etape od Ivanić Grada do Novske u dužini 72 kilometra je hrvatski ultramaratonac Robert Radojković, koji je pobjednik i prve etape.

Nakon dočeka u Novskoj, odmora i noćenja, trkači su nakon odavanja počasti braniteljima kod spomenika u Gradskom parku, startali prema Slavonskom Brodu, najduži dio Memorijalnog ultramaratona. Sa središnjeg gradskog trga ispratili su ih i atletičari, trkači Atletskog kluba „NoGa“ Novska. 
Organizatori utrke, posebno su se zahvalili Gradu Novska, na stalnoj potpori pri održavnju utrke, gradonačelniku Marinu Piletiću te Željku Soldi, vukovarskom branitelju.  

Dolazak trkača u Vukovar, na Spomen područje Ovčara očekuje se u subotu, 14. listopada.