Grad NOVSKA Službene stranice

Albanski veleposlanik u Zagrebu obilježio 104. godišnjicu nacionalnog dana Albanije

Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan je, na poziv albanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 28. studenog prisustvovao obilježavanju albanskog nacionalnog dana u Zagrebu. Svečanosti su nazočili još i potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te mnogobrojni veleposlanici i visoki dužnosnici.

Okupljenima se obratio albanski veleposlanik Nj. E. Ilir Melo, koji je svim albancima čestitao 104. obljetnicu nacionalnog dana Albanije. Narodna skupština je 28. studenog 1912. godine Albaniju proglasila neovisnom državom, nakon čega je za službenu albansku zastavu izabrala motiv dvoglavog orla na crvenom polju. "Upravo na ovaj dan, kojeg Albanci inače zovu dan zastave, Albanci diljem svijeta sjećaju se žrtve koju je narod dao za slobodu i prosperitet Albanije. S prijateljskom državom Hrvatskom imamo odlične političke  ali i gospodarske odnose, a garancija našeg prijateljstva je albanska zajednica u Hrvatskoj, koja je aktivno sudjelovala u Domovinskom ratu" – istaknuo je veleposlanik.

Albanski veleposlanik u RH, Nj. E. Ilir Melo osvrnuo se i na nedavni boravak predsjednika Albanije u Hrvatskoj, rekavši kako je taj posjet pokazatelj da partnerstvo ovih dvaju država ide u pravom smjeru. "Albanija je značajno napredovala na svom putu ka članstvu u Europsku uniju. Gospodarski rast u 2016. godini značajno je porastao, stvorivši uvjete da sljedeće godine stigne razinu do 3,5%" - rekao je albanski veleposlanik, dodavši kako  Albanija i Albanci postaju pravi iskonski stup stabilnosti zapadnog balkana. Veleposlanik je ovom prigodom uručio priznanja zaslužnima za jačanje odnosa između Hrvatske i Albanije.