Grad NOVSKA Službene stranice

Braniteljsko hodočašće zahvalnosti

Udruga HDDR – Ogranak Nova Gradiška organizator je  Braniteljskog hodočašća zahvalnosti do Vatikana kako bi posjetilii Svetog ocu Franju i prevalili put od oko 900 km, te tako zahvalili za sve ono što su Vatikan i Sveta stolica učinili za Hrvatsku i naš narod.

Hodočašće je započelo 1. ožujka, a na kraju prve etape hodočasnici su u večernjim satima dočekani u Novskoj. Prije toga zastali su u Rajiću, gdje su ih ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima dočekali gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan,   zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, vlč. Josip Pendžić, župnik Župe sv. Tome Apostola, direktor Novokoma Vinko Debeljak, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

"Vema sam zadovoljan što vam mogu u ime građana Novske i osobno ime zaželjeti dobrodošlicu u Grad Novsku na vašem plemenitom putu k Svetom Ocu. Grad Novska je pretrpio u Domovinskom ratu velike ljudske i materijalne gubitke, stoga znamo što znači poruka mira koju prenesite, uz pozdrave, Papi Franji", poručio je gradonačelnik Vlado Klasan hodočasnicima.

Ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Rajiću potom su zapaljene svijeće te je održana prigodna molitva. Hodočasnici će dnevno prepješačiti 35 kilometara, a smještaj prilikom odmora osigurali su im prijatelji hrvatski branitelji i građani, dok će smještaj u Italiji financirati u sklopu ovog projekta.

"Vatikan kao cilj izabrali smo iz vrlo opravdanog razloga. Naime međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, a  Vatikan je priznao Republiku Hrvatsku već 13. siječnja 1992. godine.  Koristim priliku da zahvalim gradonačelniku Vladi Klasanu na srdačnom dočeku, te na smještaju i domaćinstvu" izjavio je Arsen Granda, predsjednik GO UHDDR Nova Gradiška.

"Drago mi je da smo mogli dočekati branitelje hodočasnike iz Nove Gradiške. Hrvatski branitelji ovim hodočašćem žele ukazati na potrebu dostojanstvenog čuvanja vrijednosti Domovinskog rata, a gradonačelnik Vlado Klasan izašao im je u susret organizacijom smještaja i prehrane. Prva postaja ovog hodočašća je Novska, te smo uoči njihovog polaska na drugu etapu zapalili svijeće i pomolili se za hrvatske branitelje ispred spomen-obilježja u Gradskom parku", rekao je za RPN zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević.

Hodočasnike put dalje vodi prema Zagrebu, Zadru, Splitu, Anconi do Rima i Vatikana a dogovoreni susret s Papom Franjom predviđen je za 5. travanj, a slavonski šešir, tkanica i šlingana košulja ukrašena zlatovezom bit će darovano Papi Franji u drvenoj škrinji sa slavonskim motivima kao simboli zahvalnosti Hrvata.