Grad NOVSKA Službene stranice

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska slavi „Oluju“, obilježava se kao Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, uz mise, paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Povodom 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Grad Novska i Udruge proizašle iz Domovinskog rata organizirali su zajedničko obilježavanje tog povijesnog dana.  Sveta misa je služena u 8 sati u Pastoralnom centru Župe sv. Luke Evanđeliste, nakon koje je u 9 sati uslijedilo odavanje počasti polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Novskoj.

Postrojbe Hrvatske vojske i policije, na oko 700 kilometara linije bojišnice krenuli su 4. kolovoza 1995. u završnu operaciju i u nekoliko dana pobjedonosno okončali  akciju. U vojnim zadaćama sudjelovali su i pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska, pod zapovjedanjem Željka Perinovića.

Prvog dana Oluje 125. oslobađa okupirana naselja, a drugi dan i Hrvatsku Dubicu i time izbijaju na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Smrtno su stradali hrvatski branitelji Miroslav Dodigović, Mario Lončarević, Petar Mačković, Đoko Babić, Branko Berber, Mladen Korica, Mladen Špoljarević, Ivan Tomić, a od posljedica ranjavanja nekoliko dana kasnije i Josip Tutić. Tijekom borbenih aktivnosti ranjeno je i 35 pripadnika 125 DP Novska.