Grad NOVSKA Službene stranice

Elementarna nepogoda na plantaži u Rajčićima u Novskoj – voćnjaci pokriveni s 25cm snježnog pokrivača

Naglo zahladnjenje kojem smo svjedočili početkom tjedna uhvatilo nas je nespremne. Posebno je iznenadilo direktora tvrtke "Rašeljke" d.o.o. Radoslava Ivankovića, čiju je veliku plantažu voćnjaka u Rajčićima u četvrtak, 20 travnja poharala elementarna nepogoda. Naime, na oko 120ha poljoprivredne površine pala je veća količina snijega (oko 25cm visine), a vlasnik Ivanković istaknuo je kako je vidljivo oštećenje svih plodova u voćarskim kulturama (šljiva, trešnja, jabuka i kruška), te dio ratarske kulture (kamilica).

 

"Od 10ha jabuke uništeno je otprilike 2,5ha nažalost, tijekom dva dana je palo čak oko 25 cm snijega što nam je nanijelo dosta štete i na armaturama u voćnjacima jabuke, ali i u svim ostalim dijelovima voćnjaka. S obzirom na količinu i težinu snijega, možda najveće probleme imamo upravo na polju kamilice" – rekao je vlasnik Ivanković, procijenivši kako će se nastala šteta kretati u visini od oko 50% pa nadalje, a ako bi minus bio veći od -2 celzijeva stupnja, strahuju od totalne štete.

 

Dana 21. travnja, uslijed niskih temperatura (-2,9) došlo je do dodatnog oštećenja na voćnjaku uzrokovanog mrazom. Vlasnik napominje kako su tijekom proteklih godina nikada nisu imali ovako veliku štetu prouzrokovanu elementarnim nepogodama. Tvrdi da je tome tako jer se voćnjak nalazi na prilično velikoj nadmorskoj visini, te da stoga mraz nikada nije uzorkovao velike štete. Navodi da su sljedeći koraci prije svega obraćanje Sisačko – moslavačkoj županiji zahtjevom za proglašenje elementarne nepogode, te da će u narednom periodu pokušati sačuvati voće s određenim pripravcima, a na poljima kamilice posijati će soju, konoplju ili neku drugu kulturu.

 

Plantažu u Rajčićima posjetio je i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, koji je izjavio kako je prizor voćnjaka koji je pokriven velikom količinom snijega gotovo nevjerojatan. "Nadam se da će se na razini županije proglasiti elementarna nepogoda jer ovo što sam vidio u voćnjaku je nevjerojatno za naše podneblje u ovom mjesecu. Iskreno se nadam da će osiguranje pokriti jedan dio nastale štete jer ovaj veliki voćnjak potiče poljoprivredno gospodarstvo Grada Novske" – konstatirao je gradonačelnik, koji ističe kako proglašenje elementarne nepogode nije u okviru njegovih ovlasti.