Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska svake godine iznova dokazuje da vjeruje u svoje mlade snage

Ovih dana brojni mediji u RH hvale potez gradonačelnika Grada Novske Vlade Klasana i Gradske uprave, koja je tijekom protekle četiri godine uspostavila poseban model dodjele stipendija, kojim pokazuje kako vjeruje da su mladi naša budućnost, te da na mladima svijet ostaje. Jedan od brojnih portala ističe kako ovaj model dodjele stipendija zvuči nevjerojatno, tim više jer se radi o malom gradiću na zapadu Slavonije u kojem stipendije dobivaju baš svi stanovnici koji se redovno školuju i studiraju. Nadalje navode kako u ovom gradu "zemlja znanja" nije samo floskula i mrtvo slovo na papiru, a te tvrdnje potvrđuje i istraživanje portala gradonačelnik.hr, po kojemu je Grad Novska već drugu godinu za redom uvjerljivi prvak Hrvatske po proračunskim izdvajanjima za stipendije i školarine.

Naime, Novska je po ovakvom modelu dodjele stipendija jedinstveni Grad u Hrvatskoj, jer baš svi srednjoškolci i studenti dobivaju stipendije bez obzira na uspjeh i materijalni status, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine. Ovu je praksu 2013. uveo novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, koji ističe kako Grad Novska u biti ne daje novce za stipendije, već ih vraća građanima koji godinama izdvajaju sredstva za Proračun Grada Novske.

 

Vlado Klasan i dalje rekorder po izdvajanju za stipendije i školarine

Prema istraživanju gradonačelnik.hr-a, Grad Novska je u 2014. za svoje školarce i studente izdvojio gotovo pet posto proračuna, dok je u 2015. (po podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna) ovo izdvajanje nešto smanjeno – na 3,59 posto ukupnog proračuna, ali i dalje uvjerljivo iznad ostalih gradova. Drugi je, naime, sa 3,08 posto izdvajanja Grad Imotski, potom Pregrada sa 2,38 te Čakovec sa 1,92 posto izdvajanja iz proračuna za stipendije i školarine.

U Novskoj u tri godine više stipendija nego u prethodne 23!

No, ono što je puno zanimljivije od ovih brojki su definitivno cifre koje ilustriraju drastičnu promjenu odnosa i politike prema obrazovanju samog Grada Novske. Naime, od 2013. godine, kada je na vlast došao aktualni gradonačelnik Vlado Klasan, Novska je stipendirala 1257 učenika i studenata, dok je prije toga, u pune 23 godine Grad stipendirao njih – 114. Bivša vlast je dodjeljivala prosječno 10-ak stipendija godišnje, i to temeljem natječaja s čak 12 kriterija. Klasan je, pak, ukinuo sve te kriterije, komplikacije i procedure, a Grad sada dijeli stipendije svim redovnim studentima i školarcima koji imaju prebivalište u Novskoj i ne primaju stipendiju po nekoj drugoj osnovi. Ukupno je bivša vlast od 2005. do 2013. za stipendije izdvojila 2,4 milijuna kuna, a aktualna je u protekle tri i pol godine izdvojila više nego dvostruko - 5,7 milijuna kuna. Samo u 2015., koja je tema ove analize, izdvojeno je 1,5 milijun kuna. Iznos učeničke stipendije je 320, a studentske 560 kuna.

 

Vlado Klasan ukinuo je natječaje i proceduralne komplikacije, stipendije u Novskoj dobivaju svi redovni studenti

Osjetljivost i motiviranost gradonačelnika Novske prema studentima osobne je prirode. Naime, kako nam je rekao, odlučio je promijeniti politiku i pokrenuti inicijativu za dodjelu stipendija jer i sam potječe iz siromašnijeg okruženja, te se tijekom mladosti i vlastitog školovanja susretao s nedostatkom financijskih sredstava. Također, dodaje, kroz stipendije nastoji poticati izvrstnost i dodatno motivirati učenike i studente na postizanje što boljih rezultata. Također, gradonačelnik Klasan s ponosom ističe kako je, prvi put u povijesti Grada Novske, uspio uspostaviti i visoko školstvo. Naime, od 2015. godine u Novskoj djeluje Visoka škola Nikola Šubić Zrinski, a Grad sa 2.000 kuna sufinancira upisnine polaznicima, za što se godišnje izdvoji 56 tisuća kuna. Gradonačelnik Klasan je najavio kako sljedeću školsku godinu planiraju povećati mjesečni iznos učeničkih stipendija.