Grad NOVSKA Službene stranice

Blagdan Svih Svetih i Dušni dan – sjećanje na najmilije koji višu nisu sa svojim obiteljima

Blagdan Svih Svetih i Dušni dan – sjećanje na najmilije koji višu nisu sa svojim obiteljima

Danas, 1. studenog je blagdan Svih Svetih, dan sjećanja na preminule na čijim se posljednjim počivalištima pale svijeće i donosit cvijeće. Prvoga dana mjeseca studenoga je blagdan Svih svetih kada se slave sveci i svetice, dok se na Dušni dan, svake godine 2. studenoga, sjećamo svih svojih dragih pokojnika.

Prije 160 godina na prostoru današnjeg gradskog groblja u Novskoj, pokopani su prvi umrli. Do tada ukopi su se obavljali u blizini crkve sv. Luke Evanđiliste, a tom groblju sahranjivani su i mještane Brestače i Starog Grabovca.

Godine 1898. na groblju, obitelj Knopp izgradila je kapelicu. Posvećena je sv. Josipu, u spomen na rano preminulu kćer Josipu.

Komunalne službe „Novokoma“ vode brigu o uređenju svih groblja na području Grada Novska. Ukupno ih je 16, a  po naseljima te najvećem središnjem groblju u Novskoj, površine 9,6 hektara ima 5961 grobno mjesto.

Prošle godine na novljanskom groblju obavljeno je 81, a na mjesnim grobljima 86 ukopa.

Svetkovina Svih Svetih posebno se slavi u selu Voćarica, u kapelici Svim Svetima, slave se sveci i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima.