Grad NOVSKA Službene stranice

Diplome polaznicima  edukacije za izradu videoigara – otvaraju vlastite tvrtke i ostaju u Novskoj

Diplome polaznicima edukacije za izradu videoigara – otvaraju vlastite tvrtke i ostaju u Novskoj

Polaznici druge generacije edukacije za Unity i Blender, nakon polugodišnjeg pohađanja učenja izrade video igara, primili su diplome. Za uspješan završetak edukacije diplome je primilo 40 polaznika.
"Prema afinitetima imali su priliku naučiti, od programiranja, stvaranja umjetničkih sadržaja, animaciju i crtanje, saznati i naučiti kako napraviti svoju prvu video igru", rekao je Zvonimir Mikšić, stručnjak u edukaciji pri Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska, županijske razvojne agencije SiMoRa. Svoje prve video radove završeni gamig devaloperi imati će priliku pokazati uskoro, na „Reboot Info gamer sajmu“ u Zagrebu, jednom od najvećih sajmova video igara u svijetu koji će se održati od 12. do 17. studenog.

Diplomu je primila i Matea Potočki, koja se nakon završetak Likovne akademije, htjela okušati i u ovoj vrsti kreativnog rada, kazala je kako joj je namjera iskoristi mjere poticaja i otvoriti vlastitu tvrtku za izradu video igara, istaknuvši da „videoigre više nisu samo zabava, nego i mogućnost i izvor prihoda“.

"Ova Mjera doprinosi da oni koji se odluče na otvaranje tvrtke mogu krenuti s vlastitim poslovima u sektoru video industrije koja se smatra jednom od najperspektivnijih i najbrže rastućih u svijetu, s velim zaradama od igara", naglasio je Ivo Žinić, župan SMŽ.

Otvaranjem inkubatora PISMO, provođenjem edukacija budućih game devalopera, Novska je krenula putem zlatnog doba video igara. Treća generacija polaznika započinje s edukacijom Isključivo u Novskoj, isključivo u Sisačko moslavačkoj županiji, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, polaznici edukacije koji se nakon završetaka odluče otvoriti vlastitu tvrtku mogu dobiti 155 tisuća kuna. Tu mogućnost do sada je iskoristilo više poduzetnika, otvoreno je petnaestak novih gaming tvrtki, od druge generacije otvaranje vlastite tvrtke najavljuje još njih 18.

Riječ je aktivnim mjerama zapošljavanja, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknuo je, kako je „u posljednje tri godine Vlada RH za 9 mjera aktivne politike zapošljavanja izdvojila više od 4 milijarde kuna“. Svečanosti dodijele diploma nazočila je i Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Novih 40 polaznika koji dolaze iz cijele Hrvatske započinju s edukacijom 11. studenoga. Ono što smo mogli čuti od Maria Čelana, direktora županijske razvojne agencije SiMoRa, s obzirom na broj polaznika, „u Novskoj imamo manjak smještajnih kapaciteta“. Dodaj kako je od druge generacije koja je završila edukaciju, sedmero njih odlučilo ostati, vezati svoj život i egzistenciju za  Novsku.