Grad NOVSKA Službene stranice

Društvo hrvatskih književnika - sjedište ogranka za Sisačko moslavačku županiju u Novskoj

Društvo hrvatskih književnika jedna je od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih udruga, slijedeće godine obilježiti će 120 godina od osnivanja, i o toj obljetnici u središtu društva nedavno je na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, predloženo  osnivanje Ogranka Društva hrvatskih književnika za Sisačko moslavačku županiju koje bi trebalo biti u Novskoj.

Prijedlog je prigodom prijema u prostorima Društva hrvatskih književnika, gradonačelniku Marinu Piletiću priopćio Đuro Vidmarović, predsjednik DHK-a. Uz prihvaćanje prijedloga da sjedište Ogranka DHK-a za SMŽ, bude u Novskoj, gradonačelnik je rekao kako će za rad Ogranka, Grad Novska osigurati prostor.

"Zahvaljujemo na prijedlogu, Novska ovim dobiva ogranak jedne od najstarije i najvažnije kulturne hrvatske udruge, sjedište gdje će se okupljati književna elita s područja županije, Siska, Banovine, Moslavine, Novske ali i gradova Pakraca i Lipika", istaknuo je gradonačelnik Piletić.

TON: Marin Piletić

 

Grad Novska ima tri članice Društva hrvatskih književnika

Predsjednik Društva hrvatskih književnika, Đuro Vidmarović, hrvatski književnik i diplomat, pjesnik, prevoditelj i povjesničar, naglašava kako su hrvatski književnici nositelji identiteta hrvatskoga naroda, te kako će se u Novskoj „prezentirati hrvatski književnici i njihova djela“.

Grad Novska tijekom povijesti dao je više književnika i pjesnika, a članom Društva hrvatskih književnika bio je pokojni Duško Lončar, a danas su članice, pjesnikinja Višnja Lovrić Mencej, Jasna Popović Poje, dječja pjesnikinja, koja je i članica  Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te Kristina Semenjuk, pjesnikinja.

Imati i biti sjedište Društva hrvatskih književnika za područje SMŽ, velika je čast, institucija koja će obogati kulturni krajolik, biti na ponos hrvatske pisane riječi i Gradu Novska.

Nakon do sada osnovanih, Istarskog, Južnohrvatskog ogranka, Ogranka Čakovec-Varaždin, Rijeka, Ogranka Slavonsko-baranjsko-srijemskog, Splitskog, Ogranka u Zadru te Podravsko-prigorskog ogranka, Ogranak u Gradu Novska biti će deveti po redu Ogranak Društva hrvatskih književnika.