Grad NOVSKA Službene stranice

FOTO: Premijer Plenković svečano otvorio Učenički dom u Novskoj

Nakon što su prošlog tjedna Grad Novska i Srednja škola Novska sklopili Ugovor o korištenju gradskog prostora u zgradi na Trgu Gjure Szabe u Novskoj kojim se Srednjoj školi daje na korištenje prostor ukupne površine 704,25 m2 u svrhu obavljanja djelatnosti učeničkog doma, danas je Učenički dom i svečano otvoren.

Svečanom otvorenju novog učeničkog doma prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Premijer Andrej Plenković u svom govoru povodom otvorenja učeničkog doma istaknuo je kako Novska ovime, uz uspostavljanje srednjoškolskog smjera tehničara za razvoj videoigara, gradi brend gaming industrije te postaje nova niša četvrte industrijske revolucije i digitalnog doba. Dodao je i kako je preko 50% tvrtki koje rade u gaming industriji registrirano upravo u Novskoj što predstavlja razvoj nukleusa jednog novog tipa industrije te novog pozicioniranja grada Novske, grada Siska i cijele Sisačko-moslavačke županije.

„S velikim zadovoljstvom otvaram ovaj učenički dom koji će s vremenom, siguran sam, proširiti svoje kapacitete i omogućiti mladim tehničarima za razvoj videoigara da se dobro osjećaju ovdje te da nakon svojih završenih programa pokrenu svoje poslove i razvijaju ovaj vid industrije upravo ovdje” zaključio je premijer te potom svečano otvorio učenički dom.

Župan Ivan Celjak ističe kako Sisačko-moslavačka županija prepoznaje potrebe učenika, ali i roditelja koji nastoje osigurati najkvalitetnije obrazovanje i najbolje uvjete za život svoje djece te da će županija u punom iznosu financirati smještaj učenika u učeničkom domu, odnosno učenički dom će biti besplatan za sve učenike koji borave u njemu.

U nešto manje od dvije godine, ovo je drugo proširenje djelatnosti Srednje škole Novska, uz uspostavljanje srednjoškolskog smjera tehničara za razvoj videoigara. Taj strukovni program upisala su djeca iz svih dijelova Hrvatske i rješavanje njihovog smještaja bilo je od velike važnosti, naglašava Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska.

„Sretan sam i ponosan što smo uspjeli u Novskoj napraviti veliki iskorak – dobiti učenički dom. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nismo imali razumijevanje i podršku Vlade Republike Hrvatske” rekao je Marin Piletić, gradonačelnik Novske te poželio dobrodošlicu 21 učeniku u prvoj generaciji stanara novog učeničkog doma.

Nakon službenog dijela otvorenja, premijer Plenković, ministar Fuchs i ministrica Obuljen Koržinek obišli su prostorije učeničkog doma i razgovarali s učenicima koji tamo borave. Inače, u Učeničkom domu nalazi se 17 soba za učenike, sanitarni prostori, blagovaonica, dnevni boravak, soba za odgajatelja, garderoba, spremište, soba za zdravstvenu zaštitu i ostali prostori potrebni za kvalitetan život učenika u učeničkom domu. Osim toga, u sklopu učeničkog doma organiziran je i odgojno-obrazovni rad, prehrana, kulturne te mnoge druge aktivnosti kojima će se učenici moći baviti.

Potreba za uspostavljanjem učeničkog doma u Novskoj pokazala se nakon što je u rujnu 2020. godine pokrenut četverogodišnji strukovni smjer tehničara za razvoj videoigara za kojim učenici diljem Hrvatske iskazuju veliki interes. Ove školske godine, od preko 200 zainteresiranih, njih 20 upisalo je prvi razred ovog popularnog smjera, a učenici dolaze iz Istočne Slavonije, Zagorja, Zagreba, Samobora, Istre te Koprivničko-križevačke županije.