Grad NOVSKA Službene stranice

HSP – podružnica Novska obilježili 25. kolovoz 1991. godine, dan početka bitke za Vukovar i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

HSP – podružnica Novska obilježili 25. kolovoz 1991. godine, dan početka bitke za Vukovar i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Izaslanstvo Hrvatske stranke prava – podružnica Novska obilježilo je paljenjem svijeća i odavanjem počasti poginulim braniteljima kod spomen obilježja u Gradskom parku 25. kolovoz 1991. godine, dan kada je započela otvorena i brutalna agresija na grad-heroj Vukovar.

Tog dana pripadnici JNA iz vojarne u Vukovaru zajedno s pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi iz okolnih sela krenuli su u napad na Borovo Naselje i grad Vukovar.. Nakon prekida vatre, JNA je iz vojarne izašla sa šest tenkova koji su blokirali cestu prema Bogdanovcima. To je bio početak bitke za Vukovar. Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitci je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi.

"Treba uvijek se podsjećati na dan kada je neprijateljska armada krenula na grad-heroj Vukovar. Velika je žrtva podnijeta upravo u Vukovaru, da bi se danas dozvoljavalo da srpske vlasti uhićuju hrvatske branitelje. Domovinski rat je bio pravedan i legitiman, a na hrvatskim političarima je da takve pokušaje spriječe, pa i sankcioniraju", izjavio je vukovarski branitelj i predsjednik županijskog HSP-a Željko Soldo.Također, paljenjem svijeća kod križa posvećenom svim žrtvama ratova članovi HSP-a  obilježili su i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

"Dan je to kada otimamo žrtve zaboravu i odajemo im počast. To se prije svega odnosi na žrtve komunističkog režima u Hrvatskoj. Naime, 20 godina nakon raspada komunističkih diktatura u srednjoj i istočnoj Europi, pristup dokumentima koji su od osobne važnosti ili potrebni za znanstvena istraživanja još uvijek bezrazložno ograničen u nekim državama članicama, pa tako i kod nas. Zbog toga je važnije nego ikad da čuvamo povijesno sjećanje i ostanemo predani demokraciji, temeljnim pravima i vladavini prava ", rekao je za RPN Željko Soldo. Europski parlament je u rezoluciji od 2. travnja 2009. pozvao da se 23. kolovoza, na dan kada je 1939. potpisan pakt Molotov-Ribbentrop, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i da se komemorira s dostojanstvom i nepristranošću.