Grad NOVSKA Službene stranice

Još jedna humanitarna akcija 3. a razreda u okviru projekta „Daj pet za šapicu“

Još jedna humanitarna akcija 3. a razreda u okviru projekta „Daj pet za šapicu“

Učenici 3. a razreda  Osnovne škole Novska u školskoj godini 2014./2015. provodili su  projekt "Daj pet za šapicu". Cilj projekta je bio  pomoći Udruzi Mala šapa u zbrinjavanju, prehrani i zdravstvenoj zaštiti napuštenih životinja na području grada. Razvijati plemenite ljudske osobine, ljubav i brigu prema kućnim ljubimcima i životinjama, suradnju i zajedništvo u kolektivu, poticati pozitivan stav prema volonterstvu i humanitarnom radu općenito.

Nakon 9 mjeseci provođenja projekta sa zadovoljstvom možemo izjaviti da je uspješno proveden i u potpunosti realiziran- rekla je učiteljica Ksenija Lekić. Osim što su se učenici međusobno povezali, uspješno surađivali i razvili veliku ljubav i zaštitnički stav prema kućnim ljubimcima i svim životinjama, uspjeli smo raznim aktivnostima i dobrovoljnim prilozima napuniti našu Kasicu-Šapicu sa 2.300,00 kn koje su uplaćene na ŽR Udruge Mala šapa i više od 100 kg gotove hrane. (Točni podatci će biti objavljeni po završetku projekta u godišnjem biltenu.) 
Time smo Udruzi Mala šapa priskrbili ukupnu vrijednost oko 3.000,00 kn. Prodavali smo plastične boce
i limenke, izrađivali igračke za pse, ukrasne predmete, magnetiće, obilježili smo Međunarodni dan zaštite životinja (4. listopada), Međunarodni dan kućnih ljubimaca (20. veljače), Međunarodni dan napuštenih životinja (4. travnja). Učenici su na satovima razrednog odjela samostalno održali niz predavanja i prezentacija o kućnim ljubimcima, izradili niz plakata, pisali priče, izrađivali čestitke i kroz sve te aktivnosti smo bolje upoznali životinje koje naš život čine bogatijim i sretnijim. Svaki mjesec smo proglašavali i najaktivnijeg učenika/učenicu koje je Udruga Mala šapa nagradila majicom, šalicom ili torbom s logom Male šape. Neosporivo,najaktivniji učenik u provođenju projekta je Teo Androšević. Tu su još Dorian, Roko, Lana, Dino, a zatim svi ostali koji su se zaista trudili da projekt uspješno realiziramo- rekla nam je učiteljica Lekić. 

Projekt smo počeli provoditi u rujnu i završavamo ga u petak, 29. svibnja, na Trgu dr. Franje Tuđmana  - kod „OGRCA“  od 10 do 12 sati. S nama će, naravno biti i volonteri Udruge Mala šapa.

Učenici 3. a razreda taj dan imaju još jedan zadatak - trebaju se organizirati, dogovoriti i *samostalno* pripremiti završnu priredbu. Sami odlučuju što će tko od njih izvesti. Oni će svirati, pjevati, plesati,recitirati, žonglirati,.. Postavit će šešire i prikupljati priloge. Sami su izabrali voditeljicu i organizatoricu priredbe .

Moja je uloga, u svemu tome, bila – predložiti projekt, potaknuti ih, organizirati, a onda su ga oni nastavili uspješno provoditi. Zahvaljujem roditeljima svojih učenika koji su podržali projekt i koji su nam prilozima pomogli u njegovoj realizaciji. Zahvaljujem i učiteljicama Korneliji, Ivoni i Ružici koje su se tijekom godine pridružile i pomogle oko obilježavanja važnih datuma, Novokomu koji nam je postavljao štandove, gradonačelniku koji je tu aktivnost pozdravio i odobrio, ravnateljici škole i ostalim kolegama i kolegicama koji su nas podržali.

Naravno i RPN-u i Novljanskom vjesniku  koji nas je medijski pratio u veljači i sada, na samom
završetku ovog projekta- istaknula je učiteljica ovih kreativnih učenika  Ksenija Lekić.