Grad NOVSKA Službene stranice

Konferencija “Invest in Novska”

Uzbudljiva konferencija “Invest in Novska” je danas službeno otvorila svoja vrata. Organizirana u suradnji Grada Novske, Razvojne agencije Grada Novske i časopisa “Lider“, ova konferencija privukla je predstavnike Vlade, udruženja, industrije i gaming sektora. Prije samog početka, konferenciju su posjetio i župan Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak koji je pozdravio sve prisutne goste. Novska postaje srce gaming i ICT industrije u Hrvatskoj, a već sada nudi idealno okruženje za poslovne pothvate, uz uspješnu drvnu i metalnu industriju te plodnu poljoprivrednu proizvodnju.

S uvjerenjem da je razvoj poduzetništva ključan za napredak zajednice, nudi se širok spektar poticaja za investitore. Poduzetnici su dobrodošli i imaju priliku iskoristiti poticajne mjere temeljene na Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, gradske poticajne mjere, konkurentne cijene zemljišta, komunalnu opremljenost, oslobađanje od plaćanja naknada u prve dvije godine poslovanja te subvencije za prodajnu cijenu zemljišta, sve u skladu s planiranim brojem zaposlenih. Novska bilježi stalni rast broja startupova, poduzeća i obrta što je prepoznato je od strane brojnih investitora i poduzetnika.

Na svečanom otvaranju konferencije, gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš, podsjetila je na početak ovog putovanja 2018. godine, kada su krenuli u nove izazove prateći trendove digitalne revolucije. Gradonačelnica je istaknula da, iako je to tada izgledalo kao ludost, danas sa sigurnošću može reći da je to bila svojevrsna hrabrost.

Novska danas broji više od 80 registriranih gaming tvrtki, a ovaj procvat industrije doveo je i do osnivanja novog srednjoškolskog smjera, tehničar za razvoj gaming igara. Time je Novska u Sisačko-moslavačkoj županiji dobila i učenički dom, potičući obrazovanje mladih talenata u području tehnologije i igraće industrije. Impresivno je i to da je zaposlenost u Novskoj porasla za 16 posto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena za više od 50 posto. Grad Novska postao je danas sinonim za digitalnu revoluciju u Hrvatskoj.

Konferencija je također okupila visoke dužnosnike poput Ante Janka Bobetka, zamjenika predsjednika uprave “HAMAG BICRO”, Zrinke Raguž iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Karla Resslera zastupnika Europskog parlamenta, Bojana Batinića, ravnatelja uprave Ministarstva Gospodarstva i održivog razvoja, Ivana Vidiša iz Ministarstva Rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Andreje Šeparac, ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, te Tomislava Radoša, potpredsjednika Hrvatske Gospodarske komore. Svi su zajedno raspravljali na okruglom stolu o tome kakvi su potencijali za investitore danas u Hrvatskoj. Na konferenciji je također prisustvovao i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Posebno je istaknuto i prisustvo specijalnog gosta, a to je ambasador Republike Indije, Raj Kumar Srivastave, što naglašava i međunarodni značaj konferencija “Invest in Novska“.

Na drugom po redu okruglom stolu, koji je bio posvećen uspješnim primjerima poslovanja u Hrvatskoj, sudjelovali su istaknuti predstavnici različitih organizacija i poduzeća, među kojima su bili: Tomislav Bosilj, direktor tvrtke “Sano Jugoistočna Europa”, Ivan Buntić, načelnik grada Tomislavgrad, Marko Crnojević, tehnološki direktor “Ante Mijić-Quercus”, Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice JU Regionalni kooordinator SMŽ, Ljiljana Šapina, članica Uprave tvrtke “Podravka” te Petar Šimić, direktor tvrtke “GRAD EXPORT”.

Završni Okrugli stol bavio se temom “Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč preprekama”. Iznesene su vrijedne perspektive i iskustva sudionika, a to su Milan Horvat, savjetnik tvrtke “Fima”, Martina Dragičević iz “A1 Hrvatska”, Aleksandar Gavrilović iz “Klastera Videoigara / Gamechuck”, Boženka Spahić iz Grada Novske, Predrag Tutić iz “Foreign Investors Council Croatia / CBS International” te Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Završnu riječ vodila je ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske, Vida Iličić koja je također prethodno održala i prezentaciju o potencijalima i poticajima za investitore.

Novska je ovom konferencijom definitivno postala primjer kako hrabre inovacije mogu transformirati grad i unaprijediti gospodarski razvoj.