Grad NOVSKA Službene stranice

Posljednji ispraćaj prvog zapovjednika 56. samostalne bojne HV Kutina bojnika Zovnimira Gregurića Regice

Prijatelji, suborci, branitelji i građani Kutine oprostili su se 28. travnja od prvog zapovjednika 56. samostalne bojne HV Kutina,, bojnika Zovnimira Gregurića Regice. U ime građana Kutine od dobitnika Nagrade Grada za životno djelo oprostio se graodnačelnik Kutine Andrija Rudić. Posljednjem ispraćaju na Gradskom groblju u Kutini prisustvovali su predstavnici Grada Novske, Vedran Mihaljević, zamjenik gradonačelnika i Žan Žafran, član predsjedništva USJPDR "Ris" Kutina.
Zvonimir Gregurić, ratni zapovjednik 56. samostalne bojne HV Kutina znan je ne samo rodnoj Kutini već brojnim naraštajima, a posebno među hrvatskim braniteljima pod omiljenim nadimkom Regica. Višu vojnu naobrazbu stečenu u Karlovcu i Sarajevu kao prvi kutinski časnik već 1990. godine stavio je u funkciju zaštite suvereniteta tek utemeljene Republike Hrvatske.


Među prvima je u organiziranom otporu velikosrpskoj agresiji u proljeće 1991. godine. Tim svojim činom ohrabrio je i prve dragovoljce. Uz domoljubni čin kroz obuku i ponudio im je stručna znanja i vještine za borbene akcije. Kutinski 56. bataljun Zbora narodne garde pred kojega je kao zapovjednik stao 28. lipnja 1991. godine, u prvim danima uz pripadnike s tadašnje općine Kutina, okupljala je i dragovoljce općina Garešnica, Ivanić Grad i Novska. Osobitu potporu bojna je davala vrlo osjetljivom području Pakraca, a posebno akcijama na novljanskoj bojišnici na kojoj je zapovjednik Gregurić bio i ranjen. Dovoljno je reći da akcija oslobađanja neprijateljskog uporišta Bujavice 14. listopada 1991. godine, a u kojoj je kutinska bojna imala odlučujuću ulogu nosi slogan „Nitko prije nas“.