Grad NOVSKA Službene stranice

Predstavljen program "Lipovljanskih susreta 2016"

 

U vijećnici Općine Lipovljani u utorak, 19. srpnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program "Lipovljanskih susreta" za 2016. godinu. U uvodnom obraćanju općinski načelnik Mario Ribar predstavio je program "Lipovljanskih susreta"  koji će se održati od 26. - 28. kolovoza 2016. godine, te se zahvalio prisutnim gostima i uzvanicima na podržavanju manifestacije, ali ponajviše na financijskoj pomoći i pripremi ovogodišnjih "Lipovljanskih susreta". Zahvalio se i članovima Organizacijskog odbora, te svim volonterima koji će raditi u organizaciji "Susreta".

Posebno se zahvalio predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović što je i ove godine prihvatila visoko pokroviteljstvo nad manifestacijom, te prisutnom gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću koji je za "Lipovljanske susrete" ove godine izdvojio 150.000 kuna, ali i svima koji su na bilo koji način  podržali  manifestaciju. " Sretan sam što mogu pomoći Lipovljanima u organiziranju ovogodišnje manifestacije, jer " Lipovljanski susreti" promiču ono što se u gradu Zagrebu promiče zadnjih 17 godina, temeljna ljudska prava, temelj za mir i napredak. Lipovljani s 13 i grad Zagreb s pripadnicima 22 nacionalne manjine imaju zadatak osigurati multietičnost i multikulturalnost, i zato treba podržati " Lipovljanske susrete " koji šalju poruku mira, tolerancije i zajedništva " - naglasio je gradonačelnik  Milan Bandić, te je tom prilikom opcinskom načelniku Mariu Ribaru uručio odluku na 150.000 kuna za potrebe organizacije " Lipovljanskih susreta".

Ovogodišnji, od obnove 2010. godine, sedmi po redu, Lipovljanski susreti, središnja manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, održati će se kao trodnevna manifestacija, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i glavnim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba  Milana Bandića, te zemljom partnerom Ukrajinom uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačke županije, Turističke zajednice SMŽ i Hrvatske gospodarske komore Sisak, a pod generalnim sponzorstvom Ine d.d.

Na konferenciji su bili prisutni gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Nj. E. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levchenko, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, direktor Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, predsjednik HGK Županijske komore Sisak, načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, članovi Organizacijskog odbora i voditelji pododbora.

Općinski načelnik Mario Ribar istaknuo je kako je ove godine zemlja partner Ukrajina koja kroz veleposlanstvo ima jasnu ulogu u realizaciji promocije i prezentacije ukrajinske kulture izražene kroz ples, te prezentaciju običaja i raznih izložbi.

Program će započeti u petak, 26. kolovoza u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani  gospodarskim susretom- s posebnim osvrtom na mogućnost suradnje s Ukrajinom, a nakon toga slijedi otvorenje izložbe "Donbas: rat i mir". Program sadrži mnogo različitih aktivnosti kao i bogat zabavni dio na kojem će gostovati Neno Belan, Slavonia Band i Time Out.