Grad NOVSKA Službene stranice

Predstavljena monografija "Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije- Požega, Pakrac, Novska, Nova Gradiška"

Hrvatske narodne nošnje predstavljaju dio kulturne baštine hrvatskog naroda i povezane su s načinom života pojedinih zemljopisnih područja tako da se po načinu odijevanja prepoznavalo iz kojeg kraja osoba dolazi. Slavonska muška narodna nošnja odlikuje se jednostavnošću i ljepotom bez suvušnih dodataka, a izrađena je od finog tkanja i vune. Posebnu pažnju muškim narodnim nošnjama Zapadne Slavonije posvetila je muzejska savjetnica, profesorica etnologije Vesna Kolić-Klikić, autorica istoimene monografije, čija je promocija održana u petak 27. studenog u novogradiškoj Gradskoj vijećnici. 

Predstavljanju knjige nazočili su ravnateljica Muzeja Pakrac Jelena Hihlik, etnologinja i suradnica na projektu Dubravka Matković, zamjenica gradonačelnika Pakraca Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ljiljana Lukačević, te gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan i brojni ljubitelji folklora i kulturne baštine. Monografija čitatelju pruža jedinstven uvid u kulturu Slavonaca s područja Požege, Pakraca, Novske i Nove Gradiške, a autorica je podatke prikupljala pomoću stručne literature i terenskih istraživanja koja su provedena u točno 392 sela. 

Nakon predstavljanja knjige, upriličena je revija muških narodnih nošnji s područja koja se spominju u monografiji. Prikazano je 56 muških nošnji, koje su nosili članovi kulturno-umjetničkih društava, a novljanske nošnje su predstavili članovi KUD-a "Šubić" iz Novske. Knjiga je tiskana u nakladi od tisuću primjeraka, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Brodsko-posavske županije, te gradova Nova Gradiška i Novska, a sadrži i prijevod sažetaka na njemački i engleski jezik.