Grad NOVSKA Službene stranice

Sjećanje na ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka i izložba uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH

Sjećanje na ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka i izložba uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH

Književnu večer predvodio je predsjednik KPDU „Karpati“ Ivan Semenjuk, a program su započeli članovi KPDU „Karpati“, izvedbom pjesme koju je napisao Taras Ševčenko. Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Marica Tisaj u svom obraćanju je izjavila da knjižničarstvo u Lipovljanima ima dugu tradiciju zahvaljujući doseljavanjima nacionalnih manjina koji su sa sobom donijeli kulturu svoga kraja, te je izrazila posebnu čast i zadovoljstvo što imaju priliku biti domaćini na obilježavanju obljetnice rođenja Tarasa Ševčenka. Neke od najstarijih knjiga datiraju čak iz 1880. godine, a knjižnica ima  i odjele na češkom, slovačkom i ukrajinskom jeziku. Svojim posjetom ovaj događaj uveličali su i njegova ekscelencija, veleposlanik Ukrajine u RH Oleksander Levčenko, ataše za kulturu iz veleposlanstva Ukrajine Jaroslav Simonov, Gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar sa svojim zamjenikom Tomislavom Lukišićem, predsjednica općinskog vijeća Anka Doležal, ravnateljica OŠ Josip Kozarac Lipovljani Mirjana Faltis, Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, te predsjednica hrvatsko-ukrajinskog društva iz Lipika Irina Matijević.

Kako bi publiku  upoznao sa likom i djelom slikara i pisca Tarasa Ševčenka, Pavle Holovčuk je pripremio referat o njegovom životu, a članice KPDU „Karpati“ pročitale su njegov rad na temu „Žene u životu Tarasa Ševčenka“. Njegova ekscelencija, veleposlanik Ukrajine u RH Oleksander Levčenko naglasio je da je Taras Ševčenko simbol političke borbe, čime se osvrnuo i na trenutno stanje u Ukrajini, rekavši kako se ondje ljudi nažalost boje iskazati divljenje prema simbolu Tarasa Ševčenka smatrajući ga opasnim.

Pri završetku večeri posvećene ovom vrsnom slikaru i piscu, prisutni su se okupili na svečanom otvorenju izložbe pod nazivom „Biser dnipropetrovske regije“ koje je pod zaštitom UNESCO-a, a organizirano uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH. Nakon toga je uslijedio kulturno-umjetnički program koji je održan u Društvenom domu u Lipovljanima. Prije početka samog programa nazočnima se obratio općinski načelnik Mario Ribar, koji je ovaj program nazvao „Biser kulturno-umjetničkog stvaralaštva Općine Lipovljani“, te je zaželio svima sve najbolje povodom obilježavanja blagdana Sv. Josipa.

Gradonačelnik Vlado Klasan posebno je pohvalio načelnika Ribara i Općinsku upravu, za sav trud i rad koji ulažu za boljitak čitave Općine i u njegovanje multikulturalnosti, što je i njihovo najveće bogatstvo. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su KUD Lipa, MPZ Lira, Češka beseda općine Lipovljani, Matica slovačka Lipovljani, KPDU „Karpati“, Udruga umirovljenika Lipovljani, PNAK Iskrice, Udruga mladih Veritas i OŠ Josipa Kozarca Lipovljani.