Grad NOVSKA Službene stranice

Skupština USJPDR "Ris" Kutina – podružnica Novska

Redovna godišnja skupština Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata "Ris" Kutina – podružnice Novska održana je u subotu, 11. veljače u prostoru Doma hrvatskih branitelja. Izvješće o radu podružnice, te plan rada za 2017. godinu članovima Udruge podnio je predsjednik Darko Josić.

"Udruga je tijekom 2016. sudjelovala u obilježavanju gotovo pedesetak značajnih datuma i godišnjica vezanih uz Domovinski rat diljem Hrvatske, a u planu za ovu godinu također su navedene sve planirane aktivnosti vezane uz događanja kako u Gradu Novskoj tako i u RH", istaknuo je predsjednik Josić.

Pripadnici specijalne policije iz Novske su među prvima stala u obranu Hrvatske 1991. godine. Od 33 pripadnika novljanskih „Risova“ trojica su položila život na oltar Domovine – Željko Šlat, Stjepan Mihaljević i Pejo Mijadžiković. Više od tisuću dana proveli su na položajima na surovim liticama Velebita, pripremajući Masleničku operaciju i konačno oslobođenje u akciji „Oluja“. Ukupno je više od 400 specijalnih policajaca tijekom ratnih zbivanja prošlo kroz SPJ „Ris“ i to sa područja Kutine, Ivanić Grada, Novske i Garešnice, a poginulo je 11 pripadnika.

SJP MUP-a RH "Ris" Kutina djelovanje je započela sredinom ožujka 1991.g., kada su pripadnicima MUP-a RH PU Kutina (vodovima za posebne namjene popunjenih djelatnicima s područja PP Kutina, PP Ivanić Grad, PP Novska te PP Garešnica) uručena rješenja za raspored na radna mjesta policajca-specijalca u jedinici za posebne namjene koja je početkom 1992. dobila naziv SJP "Ris" Kutina. Nakon završetka Domovinskog rata većinom su bili pripadnici intervetnih postrojbi policije u svojim policijskim upravama.

Na skupštini su prihvaćna sva izvješća za 2016. godinu, te je usvojen i financijski plan za 2018. godinu. Novljanske "Risove" pozdravio je zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević koji je istaknuo da su svi novljanski dragovoljci proistekli upravo iz pričuvnog sastava policije. Ponovio je još jednom kako je gradska uprava otvorena za sve razgovore sa gradskim braniteljskim udrugama i pozvao je na obostranu suradnju.

U radu skupštine sudjelovali su i  povjesničari dr.sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest i dr.sc. Domagoj Štefančić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji će nastaviti rad na pripremi i izdavanju monografije postrojbe.