Grad NOVSKA Službene stranice

Struga Banska - 24. obljetnica sjećanja na poginule heroje

Struga Banska - 24. obljetnica sjećanja na poginule heroje

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i PU Sisačko-moslavačke u nedjelju, 26. srpnja obilježena je 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika koji su stradali u mjestu Struga Banska. Četnički agresori i pobunjenički Srbi u sklopu operacije "Žaoka" 26. srpnja 1991. započeli su težak minobacački, a potom i tenkovsko-pješački napad, pri čemu su palili i pljačkali kuće te zlostavljali i ubijali Hrvate. U napadu na to pounjsko selo koristili su oklopni kamion s dva protuavionska topa te živi štit od 38 civila, čiji se broj u koloni povećavao, zbog čega su se hrvatski branitelji počeli povlačiti. No, domaći pričuvni policajac Mile Blažević Čađo i mladi prometni policajac Željko Filipović odlučili su se žrtvovati i zaustaviti napad.


S potpornog zida iznad ceste, ispred kojeg su i jučer položeni vijenci i zapaljene svijeće, upozorili su civile da se sklone i na neprijatelje bacili eksplozivne naprave kojima su i sami bili opasani. Tim su herojskim činom dva hrvatska branitelja izgubila živote, ali i spasila daljnji pokolj stanovništva i nanijeli agresoru teške gubitke. Misno čitanje predvodio je mons. Juraj Jezerinac, koji je u svom obraćanju nazočne podsjetio kako su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova na tom svetom tlu položili svoje živote za našu domovinu, dodajući kako nas to obavezuje da gradimo ovu zemlju u slozi, ljubavi i zajedništvu. 


Predstavnici Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Ris” Kutina- podružnica Novska na čelu sa Žanom Žafranom i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan u znak počasti poginulim braniteljima koji su žrtvovali vlastite živote za obranu domovine zapalli su svijeće. Komemoraciji su se priključili i zamjenik ministra unutarnjih poslova, Evelin Tonković, izaslanik glavnog ravnatelja policije Alenko Ribić,  načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, te saborski zastupnici Tomislav Karamarko i Mladen Novak.

 
Predstavnici Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Ris” Kutina- podružnica Novska, te gradonačelnik Vlado Klasan po povratku su se zaustavili odati počast na spomen obilježju Predragu Škrbini i Josipu Ivercu.