Grad NOVSKA Službene stranice

Svečani prijam na Pantovčaku u Uredu predsjednice Republike Hrvatske

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković su u subotu, 25. lipnja,  povodom 25. godišnjice hrvatske državnosti, priredili svečani prijam za politički, društveni i kulturni vrh. U uredu predsjednice na Pantovčaku okupilo se oko dvije tisuće uzvanika, među kojima su bili čelnici Sabora i Vlade, te predstavnici diplomatskog zbora, a svečanom prijamu je nazočio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je  iskoristio ovu prigodu kako bi promovirao novljanske gospodarske i turističke potencijale.

"Puno smo postigli u ovih 25 godina i na to možemo biti ponosni. Uspjeli smo obraniti, osloboditi i obnoviti Domovinu u najtežim uvjetima. Mi smo mala demokracija koja ima ogromni potencijal koji smo tek počeli realizirati" – rekao je predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković, dodavši kako je cilj izgraditi modernu i dinamičnu ekonomiju. Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner citirao je Martina Luthera Kinga, te rekao kako moramo biti zahvalni svima onima koji su zaslužni da je san generacija koji su Hrvati stoljećima imali, da žive u svojoj vlastitoj zemlji postao stvarnost, naglasivši kako imamo slobodu, neovisnost i demokraciju, no da nemamo prosperitet i standard građana kakav smo sanjali.

 

Okupljenima se posljednja obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, koja je poručila svim članovima hrvatskog društva kako se trebamo ostaviti rasprava o prošlosti i okrenuti se budućnosti, promijeniti demografsku sliku Hrvatske, učiniti Hrvatsku privlačnom za sve naše mlade koji danas odlaze, tako da ostanu i vraćaju se u Hrvatsku, pokrenuti gospodarski rast i razvoj i postaviti Hrvatsku na mapu svijeta najrazvijenijih zemalja. "'Vjerujem u ovu zemlju, vjerujem u naše ljude. Apeliram na sve danas - ostavimo prošlost povjesničarima. Moramo je poštivati, iz nje učiti, ali okrenimo se budućnosti. Imamo potencijale, samo nam treba hrabrost, vizija i strategija da to zajedno provedemo. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska" – poručila je predsjednica.