Grad NOVSKA Službene stranice

U Kutini otvorena izložba Slavice Moslavac

U Kutini otvorena izložba Slavice Moslavac

U organizaciji Muzeja Moslavine Kutina u utorak,  6. listopada u prostoru Galerije Muzeja Moslavine, održano je svečano otvorenje etnografske izložbe pod nazivom "Banova i ta tvoja sela / moslavačko-posavsko-slavonski kraj". Prema riječima autorice Slavice Moslavac, izložba na 30-tak plakata sa crno-bijelim i kolor fotografijama,  te tekstovima na hrvatskom i sažetku na engleskom jeziku,  govori o pograničnom slavonsko-moslavačkom kraju, području gdje se isprepliću razni utjecaji zbog povijesnih migracijskih kretanja stanovništva.

Izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Kutine Josip Marić, a novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, koji oduvijek podržava skupove koji pozivaju na očuvanje tradicije, prisutvovao je ovom događaju posebice jer je naselje Stara Subocka dijelom zastupljeno u ovoj izložbi.

Svečanosti otvorenja ove izložbe doprinijelo je kulturno-umjetničko društvo "Banova Jaruga" na čelu s predsjednicom KUD-a Lidijom Balaško koja se zahvalila Slavici Moslavac na pomoći u istraživanju povijesnih činjenica naselja Banova Jaruga o kojem do sada nije bilo zapisa.