Grad NOVSKA Službene stranice

Večer ukrajinske pjesme i plesa

Kulturno-prosvjetno društvo "Karpati" iz Lipovljana svake godine organizira tradicionalnu "Večer ukrajinske pjesme i plesa" koja je posvećena doseljenicima iz Ukrajine, pa su tako i ove godine u subotu, 3. listopada organizirali navedenu manifestaciju u Društvenom domu u Lipovljanima. 
Program je otvorio predsjednik KPD "Karpati" Ivan Semenjuk pozdravljajući sve nazočne koji su svojim dolaskom pokazali da vole i cijene ukrajinsku kulturu. 
"Želim vam svima da se ugodno osjećate u našoj Općini koju s pravom zovu "Europa u malom". Večerašnjim nastupom moramo dati podršku Republici Ukrajini i ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za očuvanjem teritorijalne cjelovitosti."- ovim riječima se prisutnima u ime Općine Lipovljani obratila predsjednica općinskog vijeća Anka Doležal najavljujući upravo Ukrajinu kao zemlju partner za nadolazeće Lipovljanske susrete. 
Večeri ukrajinske pjesme i plesa, među mnogobrojnim uzvanicima prisutvovali su, saborski zastupnik za nacionalne manjine Veljko Kajtazi, ravnateljica OŠ Josip Kozarac Mirjana Faltis, predsjednik Češke besede Mirko Knjižek, te gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji je izjavio kako je uvijek lijepo vidjeti ovu nekolicinu entuzijasta koji su neumorni u njegovanju svojih običaja. 
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KPD Ukrajinaca "Karpati" iz Lipovljana, VS "Rusalke" iz Kutine, UKPD "Ivan Franko" iz Vukovara, UKPD "Taras Ševčenko" iz Kaniže, te KPUU "Červona kalena" Lišnja iz Bosne i Hercegovine.