Grad NOVSKA Službene stranice

Putopisno predavanje poznatog alpiniste Stipe Božića

Stipe Božić, jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista, na predavanju koje je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska, privukao je brojnu publiku. Zanimljivo predavanje uz fotografije s njegovih ekspedicija po najvišim vrhovima Svijeta, popraćeno kratkim filmovima, popraćeno je „bez daha“.

Bavljenje alpinizmom Stipu Božića odvelo je na najviše planine, u najudaljenije krajeve Zemlje i duboko pod zemlju. Bio je na Mount Everest (8848 m),na K2, Kancenjungu, popeo se na najviše  planinske vrhove na svim kontinentima,hodao pustinjama svijeta i spuštao u najdublje jame.

Svoje pothvata sabrao je u više knjiga, „Put na vrh svijeta“, „Sedam vrhova“, „Svete planine svijeta“, „K2“ i druge, a publici u Novskoj je predstavio i „Alpske ratnike“. Kao fotograf i snimatelj, objavio je brojne reportaže sa svojih ekspedicija.

Božića kaže kako ga je obradovao dolazak u Novsku, kao i veliki broj onih koji su došli na predavanje ali i članovi Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska. Predsjednica društva Melita Mihalić, Božiću je nakon predavanja uručila i majicu društva.

Posebno ga je obradovao i susret s Tomislavom Bogojevićem, pročelnikom HGSS-a Stanice Novska, Novljanina koji je i sam alpinist i koji je osvojio najviše vrhove Europe. On i Stipe Božić poznaju se iz rada pri nekim aktivnostima spašavanja i potražnim akcijama gorske službe, jer je Božić dugo godina bio pročelnik splitske gorske službe spašavanja, a još uvijek je aktivan i radi. -  Onaj koji radi on zna, a onaj koji ne radi on kritizira, - rekao je Božić naglasivši, „kada jednom zagaziš u planinu ostaješ vječno planinar. Važno je voljeti planine i prirodu“.