Grad NOVSKA Službene stranice

Mještani slavili svog zaštitnika sv. Roka

Uz blagdan sveca sv. Roka, dobrotvora, hodočasnika  i zaštitnika protiv bolesti,  mještani naselja Jazavica i Roždanik, molili su u kapeli posvećenoj njemu u slavu. Duga je tradicija slavlja i štovanja sv. Roka  u ovim  naseljima, više stoljeća, a mještani su svom zaštitniku sagradili i kapelu.

U nazočnosti mnoštva vjernika, predstavnika gradske vlasti, blagdansko slavlje  i misu vodio je Josip Pendžić, župnik župe sv. Tome apostola u Rajiću, uz pjevanje župnog zbora i ravnanje  Filipa Batrle, voditelja župnog zbora.

Kroz stotine  godina narod ovog novljanskog kraja,  kao i njihov zaštitnik sv. Rok za svoga života,  „velikodušno se i nesebično darovao i žrtvovao sve, živeći pravedno i kreposno uzdajući se u Božju providnost“.

Njihova kapela na brežuljku, gdje se stoljećima molilo i slavilo sveca, ostale blagdane i služena misna slavlja, preživjela je osvajače i svjetske ratove, no devedesetih godina prošlog stoljeća u bezočnom rušilačkom pohodu srušena je do temelja.

Izgrađena je ponovno, upornošću i s ljubavlju mnogih koji su dali priloge, uz pomoć Grada Novske i Požeške biskupije, a posvećena prošle godine početkom mjeseca listopada u misnom slavlju koje je predvodio Antun Škvorčević, biskup Požeške biskupije i u povodu  dva desetljeća utemeljenja biskupije.