Grad NOVSKA Službene stranice

Novska središte „gaminga“ – aktivnost koju će i drugi kopirati

Krenuli su iz garaža, čak i kuhinje, trasirajući put „gaming“  industriji  u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina vido igre radilo je  četiri do pet studija, a danas u Hrvatskoj ima ih četrdesetak. Dio hrvatske elite u gaming industriji uskoro bi mogao svojim iskustvima doprinijeti razvoju Novske.

Nakon najava o pokretanju projekta  Poduzetničkog inkubatora  Sisačko moslavačke županije „PISMO“ , Novska se našla u fokusu njihovog zanimanja.  Riječ je projektu Razvojne agencije „Si-Mo-Ra“ i Grada Novske za koji je iz europskih fondova dodijeljeno oko 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Pozitivno mišljenje o projektu  je ranije kazao Mario  Mihoković, direktor  tvrtke  „Intercorona“,  jedne od najuspješnijih hrvatskih kompanija u sektoru računalnih igara, a u drugi posjet Novskoj došao je u pratnji najrelevantnijih u ovom poslu.

Bili su primljeni u Uredu gradonačelnika, a rečeno je, Grad Novska dao je „zeleno svjetlo“ ovom projektu koji otvara nove mogućnosti, posebice za mlade ljude.  Rečeno je i kako u gaming“ industriji  postoje veliki  izvozni potencijal i jedan je od smjerova budućeg razvoja s najvećim financijskim rastom

 - Svjetska gaming industrija danas vrijedi više od 100 milijardi dolara.  Stoga je gaming inkubator u Novskoj izvanredan korak u smjeru razvoja i  geming industrije u Hrvatskoj, - rekao je Damir Đurović,  direktor tvrtke „Reboot“.

Direktor tvrtke „Exordium Games“, Andrej Kovačević, misli kako je pokretanje gaming inkubatora u Novskoj, „jedna pionirska aktivnost koju će i drugi kopirati, kada vide koliko je to pozitivan projekt“.

- Do sada nije bilo inicijative koja bi na ovako ozbiljnoj razini to podržavala i zbog toga jako pozdravljamo aktivnosti u Novskoj, rekao je Kovačević.

Razvoj ovog projekta je kvalitetna prilika za mlade ljude  i za dodatnu edukaciju, kako naglašava Hrvoje Horvatek, osnivač „Ironward“  studija, Hrvatska ima puno talentiranih, izuzetno ambicioznih i kreativnih mladih, i Hrvatska je uz projekt koji se razvija i u Novskoj, na putu prema svjetskoj dominaciji video igara.

Za potrebe gaming i poduzetničkog inkubatora u Novskoj će se urediti dva objekta.

Potencijal i mogućnosti su neograničene,  direktor županijske razvojne agencije, Mario Čelan, ističe, da će se kroz lokalno partnerstvo za zapošljavanje financirati edukacija i poziva  sve zainteresirane za računalne igre i njihovi izradu,  da se jave u Si-Mo-Ru“.