Grad NOVSKA Službene stranice

Od inkubatora za gaming do farme krava – ministar Tomislav Tolušić otvorio i cestu u Staroj Subockoj

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, u posjeti Novskoj s domaćinom Marinom Piletićem, gradonačelnikom i njegovim suradnicima, Romanom Rosavcem, zamjenikom župana, obišao je Poduzetnički inkubator PISMO Novska, posjetio farmu obitelji Spahić u Brestači te otvorio rekonstruiranu nerazvrstanu cestu u Staroj  Subockoj.

Posjet je započeo u zgradi Poduzetničkog inkubatora PISMO,  za izradu računalnih igara, ministra je s projektom gaming industrije upoznao Mario Čelan ravnatelj SiMoRe.

- Nadam se da će se na ovom mjestu okupiti svi zainteresirani i ambiciozni ljudi s kvalitetnim idejama za razvoj, a koliko potencijala imamo u ovom biznisu najbolje svjedoče uspjesi naših igara i developera u svijetu, naglasio je ministar Tomislav Tolušić.
 


Na Poljoprivrednom imanju obitelji Stjepana Spahića u Brestaču, koja  se bavi se proizvodnjom mlijeka i posjeduju 80 krava, ministar je rekao , „ako je nekome teško, kada govorimo o sektoru poljoprivrede, to su sigurno stočari no bez stočarske proizvodnje nema niti prave poljoprivrede.“

- Cilj Ministarstva i mene osobno je da ojačamo sektor stočarstva i ovo je super primjer. Ovo nije mala stvar, imati ovakvo nešto, uz veliku muku i trud. To je super pozitivna priča ne samo za Novsku i obitelj nego i za cjelokupnu poljoprivredu, ističe Tolušić.

Rekao je kako problema ima, oni se rješavaju u zadnje dvije i pol godine, želi ojačati stočarstvo naglasivši, svi u poljoprivrednoj proizvodnji su bitni, ali stočarstvo je kraljica poljoprivrede:“  

Nepovratnih 46 milijuna kuna za Novsku iz Programa ruralnog razvoja

Grad Novska je iz Programa ruralnog razvoja u zadnjih dvije godine primio 46 milijuna kuna nepovratna sredstva koja su između ostalog utrošena i u uređenje nerazvrstane ceste u Staroj  Subockoj. Za rekonstrukciju ceste dobiveno je 4,7 milijuna kuna nepovratnih sredstava putem raspisanog natječaja Ministarstva poljoprivrede kroz projekt Ulaganje i gradnja nerazvrstanih cesta.

Rekonstruirano je 1870 metara ceste, a radovi je izvelo Poduzeće za ceste Slavonski Brod.

- Cilj Programa ruralnog razvoja je unapređenje uvjeta života na ruralnim područjima, ne samo ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i takve su mjere bitne za razvoj manjih naselja i ostanak stanovništva na selu. Jedinice lokalne samouprave, pa tako i Novska, dobro koriste raspoloživa sredstva kako bi poboljšali lokalnu infrastrukturu. Želimo da sela opstanu i postanu privlačna mjesta za rast i razvoj svima, pa i nekim novim gaming klincima, rekao je Tolušić.

Cestu su Staroj Subockoj  rezanjem vrpce u promet su pustili ministar Tolušić i Damir Bilandžija, predstavnik Mjesnog odbora Stare Subocke.