Grad NOVSKA Službene stranice

Održana 30.  sjednica Gradskog vijeća Grada Novske

Održana 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Novske

Žurna, 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Novske održana je u utorak, 15. studenog, s dvije točke dnevnog reda, a u obrazloženju predsjednik Gradskog vijeća Marinko Stojić naveo je hitnost donošenja odluke o Izmjenama i dopunama odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Novske i donošenje odluke o izdavanju suglasnosti za provedbu ulaganja u rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Staroj Subockoj, a kako bi se podnijela prijava na natječaj za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta koji je objavljen 2. studenog i traje do 23. prosinca. Nadalje navodi se da s obzirom na veliku zainteresiranost jedinica lokalne samouprave je potrebno što prije podnijeti prijavu na natječaj s potrebnom dokumentacijom kako bi se povećala mogućnost financiranja projekta, te je to razlog za žurnost jer prijavu nije moguće podnijeti bez suglasnosti Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela.

Sjednica je otvorena uobičajenom točkom vijećničkih pitanja, a postavili su ih vijećnici Drago Kaurinović, Žan Žafran i Dragana Domitrović (nezavisni), Nedo Klasić i Nikolina Šepović Vidović (HSP), Miroslav Perošević i Ivica Vulić (HDZ), te Siniša Kesić i Franjo Gradečak (HSS). Pitanja su se odnosila na infrastrukturne i komunalne zahvate, ulaganja u poduzetničke zone, financiranje radova na Novljanskom jezeru, te radove na županijskim cestama, a odgovore vijećnicima dali su gradonačelnik Vlado Klasan i gradske pročelnice.

Obje točke dnevnog reda,  donošenja odluke o Izmjenama i dopunama odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Novske i donošenje odluke o izdavanju suglasnosti za provedbu ulaganja u rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Staroj Subockoj, nakon obrazloženja pročelnice Eve Đurić usvojene su jednoglasno i bez rasprave.

Usvojeni Projekt rekonstrukcije ceste u Staroj Subockoj ima temeljnu zadaću poboljšati uvjete života u ruralnoj sredini i na taj način doprinijeti lokalnom razvoju. Radovi bi se vršili u ukupnoj duljini od 1.883,18 m, a iskazana vrijednost radova je 5.332.096,98 kn.

Ovom bi se rekonstrukcijom omogućilo stanovnicima naselja Stara Subocka (504 osobe) nesmetan dolazak do njihovih domova (154 kućanstva), kao i nesmetan dolazak učenicima do Područne škole Stara Subocka u kojoj se održava nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda. Školu pohađaju učenici iz naselja Stara Subocka i iz naselja Sigetac Novski. Nadalje omogućio bi se pristup  vjernicima nesmetan dolazak do kapela Pohođenja Blažene Djevice Marije, koja je ujedno i zaštićeno kulturno dobro, zatim dolazak do mrtvačnice i groblja u Staroj Subockoj, a omogućilo bi se  Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Stara Subocka nesmetan rad i dolazak do njihova spremišta vatrogasne opreme. Kako su u naselju Stara Subocka registrirana 74 poljoprivredna gospodarstva, 2 poljoprivredna obrta, 1 poljoprivredna tvrtka te jedna poljoprivredna zadruga, omogućilo bi se nesmetano poslovanje svim registriranim gospodarstvenicima u Staroj Subockoj. Sve to doprinosi poboljšanju životne uvjete lokalnog stanovništva u naselju Stara Subocka, a rekonstrukcijom nerazvrstane ceste, povećala bi se atraktivnost lokacije naselja Stara Subocka, ali i Grada Novske, za poslovno ulaganje.

Dodajmo da se ovim projektom doprinosi fokus području 6B: Poticanje lokalnog razvoja u ruralnim područjima, što je u konačnici i glavni cilj ovog projekta, a sredstva za realizaciju projekta osigurat će se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te iz proračuna Grada Novske za 2017. godinu.