Grad NOVSKA Službene stranice

Petar Klasan na Cvjetnicu održao koncert u Mengenu Gradonačelnik Vlado Klasan posjet iskoristio za produbljivanje suradnje između prijateljskih gradova Novske i Mengena

Vrlo zahtjevnim Beethovenovim programom, mladi hrvatski pijanist Petar Klasan oduševio je publiku u 'Alte Kirche'. Impresionirali su finoća njegova udara, elegancija svirke, te ustroj programske dramaturgije. Petar Klasan već je poznat u Mengenu jer je 1. srpnja 2013. godine održao koncert kojim se slavio ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, te potpisivanje partnerstva gradova Mengena i Novske.

 

I tom je prilikom pokazao izniman talent. Klasan inače studira u Beču, prijestolnici klasične glazbe i kulture, gdje će ubrzo imati Magistarski koncert kojim će završiti svoje dugogodišnje školovanje. Koncert na Cvjetnicu u Alte Kircheu svrstao se u mnogobrojna događanja vezana uz partnerstvo i suradnju dvaju gradova. Gradonačelnik Mengena Stefan Bubeck srdačno je pozdravio gradonačelnika Grada Novske Vladu Klasana, koji je posjet iskoristio kako bi pobliže upoznao infrastrukturu grada Mengena i okolnih gradova u toj gospodarski vrlo uspješnoj regiji te skupljena iskustva i ideje primijenio na razvoj svoga grada.

U duhu partnerstva gradonačelnik Klasan istaknuo je kako "možemo i trebamo uvijek učiti jedni od drugih". Mladi je pijanist programom L. van Beethovena slušateljima pružio vrlo uzbudljiv i efektan glazbeni doživljaj. Na početku koncerta odsvirao je Sonatu op. 22 br. 11 u B-duru, koja spada u autorov mladenački opus koji se potpuno uklapa u tradiciju i stil bečke klasike. Potom se predstavio s tehnički iznimno zahtjevnim djelom 32 varijacije na originalnu temu u c-molu, WoO 80. Nakon pauze odsvirao je Sonatu op. 111 br. 32 u c-molu, posljednju i jednu od najzahtjevnijih Beetovenovih klavirskih sonata. Takva neobična dramaturgija koncerta potpuno je uspjela jer je mladi pijanist glazbom pokazao vrlo izrađenu, široku paletu emocija te virtuoznu tehniku sviranja.

Sonatu op. 22 u B-duru izveo je s lakoćom, živahno i lepršavo, što je u potpunosti odgovaralo prekrasnomu danu kakav je bila ovogodišnja Cvjetna nedjelja. Lijep volumen njegovih  zvukovnih valova ispunio je prostor Stare crkve te se činilo da gledam vodu kako se ljeska ili kao da kristalne sunčeve zrake prodiru i obasjavaju unutrašnjost Crkve. Izvedba B-dur sonate bila je filigranska i transparentna, vrlo izrađena te s vrlo dojmljivom moći prenošenja glazbene misli. Varijacije su bile uzbudljiv slušalački doživljaj. Mnoštvo Beethovenovih glazbenih misli i ideja Klasan je prikazao u velikom zamahu i s velikom energijom.

Tako je nastala izmjena zvukovnih boja i misli, ponekad kroz virtuozna tempa koja ostavljaju bez daha, a ponekad nježno i suptilno, gotovo bestežinski.
Klasan je udahnuo život u to sjajno djelo. Vrhunac koncerta bila je Beethovenova posljednja klavirska Sonata. Klasan je uspjelo predstavio dramatičan uvod u sonatu tamnim i teškim tonom te prijetećim bljeskovima, izvedenima vrlo precizno. Potpuno se prepustio dubini toga remek-djela, stopivši se s prostorom Stare crkve. Zazvučali su prekrasni eho-efekti, zvukovi koji podsjećaju na zvona. Najposlije kao da se sam zvuk razgradio. Klasan je podario interpretaciju koja je u prostoru stvorila veliki intenzitet, pa je publici trebalo malo više vremena da dođe do daha prije nego što je mladoga pijanista nagradila gromoglasnim aplauzom.

Tenziju Beethovenove posljednje sonate riješio je dinamičnim dodatkom, odsviravši Mozartov Allegreto Alla Turca izklavirske sonate br. 11 KV 331 u A-duru. Na kraju se nazočnima obratila i pročelnica udruge koja vodi Alte Kirche te se zahvalila mladom pijanistu na iznimnom glazbenom doživljaju, izrazivši želju da ga ponovo ugosti na prekrasnoj pozornici Stare crkve.

 

Piše: Vera Romeu