Grad NOVSKA Službene stranice

Prema svjetskom tržištu i izradi videoigara - Novska, središte „gaming“ industrije

Jedna od brzo rastućih industrija u svijetu, uskoro će naći svoje mjesto i u Novskoj.  Riječ je o industriji budućnosti, „gaming“  industriji  ili izradi video igara, gdje postoje veliki  izvozni potencijal, a  predstavlja jedan od smjerova budućeg razvoja. Gaming industrije u svijetu pa i u Hrvatskoj ima najveću stopu rasta, a procijenjena vrijednost zarade već se penje iznad 100 milijardi dolara.

Projekt je  pokrenut u suradnji Razvojne agencije „Si-Mo-Ra“ i Grada Novske. Za budući Poduzetnički inkubator Sisačko moslavačke županije „PISMO“, obnoviti će se stara zgrada pokraj pošte, a za potrebe drugog projekta i nekadašnji pogoni pokraj nove Gradske tržnice.

Radovi započinju ove početkom jeseni. Za oba projekta putem natječaja „Razvoj poslovne infrastrukture“ iz europskih fondova dodijeljeno je oko 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Prigodom obilaska prostora  koji će se obnoviti i opremiti potrebnom opremom za izradu video igara, o budućoj suradnji u razgovoru s Mariom  Mihokovićem, direktorom  tvrtke  „Intercorona“,  jednom od najuspješnijih hrvatskih kompanija u ovom sektoru, rečeno je „da hrvatska gaming industrija raste  nevjerojatno brzo“ , te da su hrvatski proizvođači računalnih igara prepoznati na svjetskom tržištu. Po ukupnoj vrijednosti i prometu industrija računalnih igara  nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju.

Tvrtku je s nekoliko entuzijasta osnovao prije desetak godina, danas zapošljava preko 30 djelatnika koji razvijaju nekoliko igara, (Starpoint GEMINI WARLORDS), a kako ističe , „99 posto zabavnog softvera namijenjeno je svjetskom tržištu igara“. Mihoković kaže da su u Novskoj prvi koraci već urađeni, i Novska bi kroz nekoliko godina trebala postati regionalni centar „gaminga“.