Grad NOVSKA Službene stranice

Replika starinskog bicikla - turistička atrakcija u središtu grada

Novska se priključuje gradovima koji su već postali prepoznatljivi po kulturi bicikla, a uskoro na zelenoj površini uz šetnicu, preko puta Glazbene škole u Novskoj i pokraj zgrade banke, dobiva i eksponat, veliku repliku starinskog bicikla.

Djelatnici „Novokoma“ izbetonirali su postolje na kojoj će stajati konstrukcija. Replika bicikla izrađena je od metalnih cijevi u tvrtki „Metaflex“ Novska. Njegova visina je oko 5,5 metara, a toliko je i dugačak, ima prednji veliki i zadnji mali kotač i izgledom podsjeća na one koji su se izrađivali krajem 18. stoljeća,  kada je bicikl postajao atraktivno prijevozno sredstvo.

Ova metalna skulptura nastala je u okviru projekta razvoja „cikloturizma“ na području Sisačko moslavačke županije, za koji je plan izradila Razvojna agencija „Si-Mo-Ra“, a Ministarstvo turizma RH osiguralo sredstva. Pored bicikla i za solarne bike stupove, biciklističke karte kao i mobilne aplikacije.

Biciklizam u zadnjem desetljeću u Novskoj sve više dobiva na popularnosti. Sve je više korisnika i onih koji uživaju u vožnji, a uz određene gradske prigode, organiziraju se biciklijade. Jednu od značajnijih priređuje svake godine i Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje, „Lonja bike tour“.