Grad NOVSKA Službene stranice

U proizvodnim pogonima bivšeg „Trokuta“ uzdiže se tvrtka „Ligna d. o. o.“

Novljanima dobro poznata tvrtka „Trokut d. d.“, koja je od 1948. godine bila stacionirana u Kolodvorskoj ulici u Novskoj, od nekad svjetski uglednog proizvođača kuhinja otišla je u stečaj, a pedesetak radnika završilo je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Početkom 2014. u grad je stigao direktor tvrtke  „Ligna d. o. o.“ Goran Milunović, s ciljem pokretanja poslovanja na području Novske. Budući da se Goran Milunović drvnom industrijom bavi već 15-ak godina, zakupio je prostor posrnulog „Trokuta“, te je za početak zaposlio dio otpuštenih djelatnika. „Zatekli smo sve u zadovoljavajućem stanju, pokrenuli smo strojeve i odmah započeli s radovima. Nakon nekog vremena prikupio sam nekoliko dodatnih strojeva, jer je ostatak postojeće opreme bio prodan, a kupljena je i nova pilana“, rekao je direktor Milunović, dodavši da proces prilagodbe još uvijek traje. Tvrtka „Ligna d. o. o.“ trenutno je registrirana u Sisku, no svoju djelatnost već tri godine obavlja u pogonima bivšeg „Trokuta“.

 

Tvrtka se polako, ali uspješno razvija, a direktor je upravo zbog toga što mu je Grad Novska uvjetovao sufinaniciranje kamate na kredit, sjedište tvrtke odlučio prebaciti u Novsku. „Trenutno obavljamo poslove grube obrade drva, odnosno radimo u pogonu primarne prerade drva i sušare. Uskoro planiramo proširiti i pogon za preradu elemenata“, navodi direktor Goran Milunović, koji smatra da prostora za daljnje razvijanje ima i u proizvodnji parketa. Trenutno zapošljava 30-ak djelatnika, no u primarnoj preradi planira zaposliti oko 50 do 60 ljudi. U budućnosti također planira pokrenuti finalnu proizvodnju, ovisno o tome koliku će količinu sirovine ustupiti Hrvatske šume. „Dasku i trupce kupujem na slobodnom tržištu, a obrađeni materijal izvozimo većinom izvan Hrvatske, najčešće u Austriju, zatim Kinu i Vijetnam, nešto i u Italiju“, izjavio je direktor Milunović, dodavši da uglavnom proizvode dasku i elemente za lijepljene masivne ploče.

Nakon što je održana 18. po redu dražba, a ujedno i zadnja pred rasprodaju, Goran Milunović postao je vlasnik cijelog objekta u kojem je nekad poslovao „Trokut d. d.“. Budući da je prostor upravne zgrade jako velik za administraciju tvrtke „Ligna d. o. o.", ostatak prostora se iznajmljuje, kao i hala od oko tri tisuće kvadrata. Direktor poziva sve zainteresirane da se jave na telefon: 098/938-0029 ili na e-mail: ligna.sisak@gmail.com. Direktor tvrtke „Ligna d. o. o.“ kontinuirano zapošljava nove djelatnike, te ovim putem također ističe kako trenutno traži 15 novih djelatnika za rad na strojevima za obradu drveta. „Ne možemo imati velike tvrtke, jer kod nas je problem što svaka generacija kreće od nule, pa tako sada i ja. Pitam se hoće li netko u budućnosti nastaviti moj dugogodišnji rad u drvnoj industriji, no 'Ligna d. o. o.' ima perspektivu, iako razvoj ide laganim tijekom“, istaknuo je direktor Milunović, koji je posebno ponosan što nikada nije kasnio s isplatom plaća koje su iznad prosjeka minimalne plaće u RH. Grad Novska će, nakon što direktor sjedište tvrtke prebaci u Novsku, sufinancirati njegovu kamatu kredita za 2 %.

 

Gradonačelnik je Iskazao zadovoljstvo uvidjevši napredak tvrtke. „Posebno me veseli što je tvrtka ponovno naša novljanska, a to možemo zahvaliti direktoru Goranu Milunoviću, koji je uspio riješiti sve imovinsko-pravne odnose i kupiti našeg posrnulog i propalog giganta koji je bio poznat diljem svijeta“, kazao je gradonačelnik, te zahvalio direktoru jer je gotovo sve zaposlenike koji su bili otpušteni zbog stečaja „Trokuta“ primio natrag. „Direktor će nakon otkupljivanja ovog prostora, u kojemu će sudjelovati i Grad Novska sa sufinanciranjem kamate kredita za 2 %, zaposliti još 20-ak ljudi. Zahvaljujem direktoru što je prepoznao naš kraj i došao na područje Novske, jer je za tako malu sredinu 50-ak novih radnih mjesta prekrasna priča koja graniči s čudom u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji“, zaključio je gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, koji je ovim putem pozvao sve potencijalne investitore da se jave direktoru Goranu Milunoviću, kako bi u sinergiji dodatno oplemenili postojeći prostor.