Grad NOVSKA Službene stranice

Urušio se dio pročelja i unutarnjih zidova starog Hotela Knopp!

Urušio se dio pročelja i unutarnjih zidova starog Hotela Knopp!

Nedavnim potresima narušena je i statika zgrade Hotela Knopp, pojavile su se pukotine, a i zbog  vremenskih uvjeta došlo je do djelomičnog urušavanja pročelja i unutarnjih zidova.

Pukotine na zgradi primijećene su nakon katastrofalnog potresa i niza potresa slabijeg intenziteta koji su pogodili  dijelove županije, a osjetili su se i u Novskoj, što je doprinijelo da temelji od cigle popuste i dođe od rušenja pola zgrade, gornjeg kata i unutrašnjosti.

 U odlomljenim dijelovima vidljive su nove raspukline i postoji mogućnost daljnjeg urušavanja, Tihomil Matković, glavni nadzorni i projektant rekonstrukcije i dogradnje, nakon obilaska gradilišta kaže kako je potrebna potpuna i sveobuhvatna obnova, „kako bi osigurali da ovaj dio zaštićene baštine u kvalitetnoj izvedbi i za kvalitetno korištenje za narednih 100 godina“.

TONSKI PRILOG: Tihomil Matković

Nastala šteta prijavljena je Ministarstvu kulture, obaviješteni su konzervatori u Sisku. Kako je rekao Marin Piletić, gradonačelnik, radi novog stanja objekta Hotela Knopp, zatražiti će se odustajanje od daljnjih konzervatorskih zahvata na zgradi i obnovu od temelja graditi novu.

"Unatoč svim zakonskim rekonstrukcijama ovakvih trulih zgrada, posebno nakon potresa, u potpunosti treba mijenjati regulativu i postaviti nove modele obnove zaštićenog kulturnog dobra. Sve kako bi se spriječilo da se kulturna dobra obnove, ulože milijuni kuna, a onda  nisu funkcionalni i za korištenje" – istaknuo je gradonačelnik.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić

O tome što će odgovoriti konzervatori, ovisiti će i daljnji radovi na starom Hotelu Knopp ili će morati  doći do izmjene glavnog projekta.
Urušavanje se dogodilo u vrijeme kada na gradilištu nisu bili djelatnici TEH-GRADNJE iz Zagreba, pa su tijekom dana nastavili s radovima na drugim dijelovi kompleksa.Unatoč novim okolnostima, građevinari kažu da se završetak radova može očekivati do planiranog roka, studenog 2022. godine.