Grad NOVSKA Službene stranice

Zavičajni muzej Grada Novske – završena V. faza izgradnje starog hotela Knopp

Zavičajni muzej Grada Novske – završena V. faza izgradnje starog hotela Knopp

Zgrada bivšeg hotela "Knopp" i zgrada pošte rijetki su od preostalih objekata kulturne baštine u Novskoj, danas se nalaze u vrlo lošem stanju, a obnova takvih starih zgrada uvijek je daleko skuplja nego kada se sve radi od početka. Zahtijeva se poštivanje prijašnjeg izgleda zgrade što znači da to mogu biti i milijunski iznosi, koji premašuju cijenu gradnje nove zgrade. Danas samo reljefi na njegovu pročelju, požutjele fotografije i stariji Novljani mogu govoriti o nekadašnjem izgledu hotela. Stari hotel "Knopp" sagradio je trgovac, hotelijer i veleposjednik Adalbert Knopp polovicom prošlog stoljeća. Bilo je to otmjeno mjesto, sa sobama za noćenje, restoranom i vrtnom rastauracijom, najveće okupljalište novljanske inteligencije i dobrostojećih Novljana.

Isplatilo bi se ulaganje u hotel i vraćanje njegova starog sjaja, uloženi kapital brzo bi se vratio. Novljani se godinama nadaju obnovi zgrade bivšeg hotela, koja je s godinama postala derutna ruševina, opasna po život za svakog prolaznika. Gradonačelnik Novske Vlado Klasan u svojim govorima često ističe kako je početna ideja Gradske uprave na mjestu starog hotela sagraditi Zavičajni muzej s koncertnom dvoranom. Ovih dana je objavio kako se taj projekt uspješno razvija, te je dodao - u konačnici taj proces traje malo predugo, no takva nam je procedura.

Naime, projekt je trenutno u postupku dodjele bespovratnih sredstava, odnosno pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Projekt je uspješno prošao petu fazu ocjenjivanja kvalitete, te se upućuje na izradu šeste faze koja uključuje provjeru prihvatljivosti izdataka. Grad Novska se s ovim projektom prijavio na natječaj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje programa i projekata EU pri Ministarstvu kulture, te se nada da će odobriti 1.600.000,00 tisuća kuna koji su potrebni za daljnje projektiranje. "Nakon toga ćemo saznati koliko je ta investicija, koja nije samo namijenjena razvijanju naše kulture, već i edukaciji naših školaraca zapravo teška" – rekao je gradonačelnik Klasan.

"Odradili smo sve ono što je godinama bilo teško izvedivo bivšoj vladajućoj garnituri, odnosno uspjeli smo od Vindije iz Varaždina otkupiti zemljište za vrlo mala sredstva. Riječ je od otprilike 150 tisuća kuna koje je plaćeno od strane Grada za kompletno zemljište na kojem se nalazi ruševina starog hotela. Riješeni imovinsko – pravni odnosi su jedino što je nedostajalo kako bi mogli pristupiti realizaciji ovog projekta. Grad je sada vlasnik nekretnine i zemljišta 1/1 i vjerujem da će se ostale faze brzo rješavati, ukoliko sve bude po planu, te da bi već nagodinu 2018. mogli početi s izvedbom radova, čime očekujemo da bi projekt bio realiziran najkasnije kroz dvije godine" – izjavio je gradonačelnik, koji ističe kako je ovo jedan od segmenata dugoročno promišljene politike ove Gradske uprave. To će svakako biti još jedan prestižan objekt i velebno izdanje u centru našeg Grada, multifunkcionalni objekt, u kojem će naši DLAN-ovci održavati svoje izložbe, a povijesni predmeti iz kolekcionarske Zbirke obitelji Sajko, ovdje će napokon naći svoje mjesto kao stalni postav Zavičajnog muzeja.