Grad NOVSKA Službene stranice

Završen veliki dio poslova na župnoj crkvi sv. Luke

Završen veliki dio poslova na župnoj crkvi sv. Luke

Radovi na sanaciji i uređenju na župnoj crkvi sv. Luke Evanđelista traju nekoliko godina. Radilo se temeljito na unutarnjim i vanjskim dijelovima, poslovima zaštite od vlage zidova i oštećene žbuke.

Sveobuhvatni i zahtjevni radovi spomeničke baštine, crkve građene sredinom 18. stoljeća, još će potrajati, no ušli su u završnu fazu.

Nakon postavljanja križa i pozlaćene kugle jabuke na nosač kape zvonika, uslijedili su radovi na krovištu zbog prokišnjavanja, postavljanje serklaža pojačanih armaturama kako bi se pojačala čvrstoća konstrukcije, te postavljanje crijepa na krovne dijelove proširenja.

Stručnjaci konzervatori, Ministarstva kulture, Državne uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Sisku, u crkvi su rastavili oltare, postaje Križnog puta i ostali inventar, koji su pažljivo zaštićeni i spremljeni.

Tijekom trajanja radovi su zaustavljeni, prilikom zemljanih iskopa pronađena su grobna mjesta izvan i unutar crkve, a arheolozi su pronašli i ostatke temelja crkve iz ranijih razdoblja, kao i fragmente keramike i ostali predmeti iz razdoblja koji datiraju iz starijeg od do sada poznatog povijesnog perioda postojanja Novske.

Ovih dana restaurator Nenad Nef sa suradnicima pregledali su zidne slike u crkvi te će donijeti način o daljnjoj zaštiti i restauraciji.

Kao od početka radova i do završetka,  mise se služe u Pastoralnom centru Župe sv. Luke Evanđeliste.