Grad NOVSKA Službene stranice

Dan Grada Gline obilježen svečanom sjednicom i otkrivanjem spomenika “Suza”

Dan Grada Gline obilježen svečanom sjednicom i otkrivanjem spomenika “Suza”

Dana 6. kolovoza, obljetnicu oslobođenja od srpskog agresora te reintegracije u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske, Grad Glina slavi kao Dan grada. Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima budnicom Petrinjske limene glazbe središtem grada, a nastavilo se svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja je održana u Hrvatskom domu. Upravo je u Glini prema zapisima prvi put zasvirana i prema Runjaninovim notama otpjevana Mihanovićeva Hrvatska domovina, Lijepa naša zbog čega Glina s pravom nosi naziv grad hrvatske himne. 

Predsjednica Gradskog vijeća dr. Sanja Štingl Vlašić podsjetila je kako VRA „Oluja“ ima posebno značenje za čitavu Hrvatsku, ali i za grad Glinu, kao odlučujuća, oslobađajuća bitka koja je donijela mir i slobodu, a danas 20 godina kasnije, moramo se prisjetiti svih onih koji su dali svoj život za to, naglasila je Vlašić.
Gradonačelnik Milan Bakšić osvrnuo se na proteklih godinu dana u kojoj je mnogo učinjeno kako bi se kvaliteta života na glinskom području poboljšala, no u tome su imali i veliku podršku državnih institucija i gospodarstvenika kojima se gradonačelnik posebno zahvalio.  Od značajnijih projekata Bakšić je izdvojio Dom za starije i nemoćne, zajednički projekt Grada, Županije i države, vrijedan oko 25 milijuna kuna za koji je već potpisan ugovor s izvođačem i nadzorom, a radovi bi trebali krenuti kroz dva tjedna.
Bakšić je među brojnim prisutnima posebno pozdravio generala u mirovini Petra Stipetića, jedinog počasnog građanina Grada Gline. Upravo je pod njegovim zapovjedništvom na području Gline 8. kolovoza 1995. provedena predaja 21. korpusa neprijateljske vojske. Stipetić je izrazio zadovoljstvo što je Glina iz ruševina ponovno sagrađena i što se u njoj danas normalno živi, a govoreći o Oluji istaknuo je kako ona nije individualna zasluga pojedinaca, već čitavog hrvatskog naroda. 


Stipetić je Gradu Glini poželio puno uspjeha u budućnosti izrazivši nadu kako će dočekati da se jednog dana središnja proslava Oluje održi i u Glini, jer Glina to zaslužuje, zaključio je Stipetić. S njim se složila i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ koja je također nazočila svečanoj sjednici i pohvalila gradsku upravu koja ulaže velike napore u pokretanje novih projekata i pružanju mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. „Svaki puta kada dođem u Glinu, ugodno se iznenadim uvijek nečim novim bilo da je riječ o kulturnim, gospodarskim i sličnim sadržajima“- reka je Nađ. 
U ime Udruge gradova i općina u Republici Hrvatskoj nazočnima se obratio gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan koji je rekao kako mu je čast i zadovoljstvo biti u ovom herojskom gradu, s posebnim poštovanjem pozdravio je predstavnike udruga proisteklih iz domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja i u ime gradova i općina poželio gradu Glini i njegovom vodstvu puno uspjeha u daljnjem radu. 
Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, u sklopu proslave Dana grada, održana je i svečanost otkrivanja spomenika “Suza”, akademskog kipara Pere Jelisića i arhitektice Ane Ivšić. Spomenik je podignut u znak sjećanja na 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. 

U sklopu proslave Dana grada Gline obilježen je i Dan logora Glina. Na tamošnjoj kaznionici je 2002. postavljena spomen ploča ispod koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak svih onih koji nisu preživjeli pojasnio je predsjednik sisačko-moslavačke podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora, Ivan Lipak.