Grad NOVSKA Službene stranice

Pijanist Ante Milić u Glazbenoj školi u Novskoj

Pijanist Ante Milić u Glazbenoj školi u Novskoj

7. studenoga 2016. u Dvorani glazbene škole solistički koncert održao je pijanist Ante Milić. Milić je rođen u Parizu, a diplomirao i magistrirao klavir i dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na kojoj već duže vrijeme radi kao docent.

Vrlo opsežan program koncerta bio je u cijelosti sačinjen od djela Ludwiga van Beethovena, njegovih sonata opus 10 broj 1, opus 13 i opus 111 te 32 varijacije na vlastitu temu, sve dramatičnih i temperamentnih kompozicija odreda skladanih u c- molu. Pijanist je vjerojatno pri ovakvom izboru programa imao na umu da se radi o značajnom tonalitetu putem kojega se Beethoven izrazio u nekima od svojih najemotivnijih i najistaknutijih djela. Sonate i varijacije ovog velikog skladatelja sastavni su dio repertoara za glazbene škole pa je koncert imao i edukativni karakter za mnogobrojne učenike koji su došli slušati.

Koncerti gostujućih umjetnika u Novskoj čine glazbenu školu kulturnom ustanovom od iznimne važnosti za Novsku, mjestom  koje u središte zbivanja stavlja umjetnost. Ona postaje prozor u svijet i pomaže učiniti korak naprijed u svijestima ljudi u nadi da će to prepoznati i ubuduće prigrliti što veći broj građana.