Grad NOVSKA Službene stranice

NJ.E. Daniela Karagjozoska po treći put posjetila Grad Novsku

Povezanost između Hrvatske i Makedonije datira još iz doba bivše Jugoslavije, što stvara odlične temelje za suradnju na gospodarskom, sportskom i društvenom planu. Sukladno tome, Veleposlanica Republike Makedonije Njena Ekcelencija Daniela Karagjozoska,  ponovno je posjetila Grad Novsku, a ovoga puta se osobno uvjerila u ljepote i potencijale našeg Grada. Makedonska veleposlanica u lipnju ove godine po prvi puta je u radnom posjetu boravila u Novskoj, a u listopadu je nazočila svečanoj sjednici, te kaže kako se u Novskoj osjeća kao kod dragih prijatelja. Prema riječima vleposlanice, Makedonija je u posljednjih 25 godina intenzivno radila na oporavku gospodarstva, te je u periodu od 9 godina od oko 180 tisuća nezaposlenih, zaposlila oko 150 tisuća radno-sposobnog stanoviništva, što je dovelo do povećanog životnog standarda, te je u velikoj mjeri zaustavilo masovno iseljavanje mladih iz Makedonije.

Radno-gospodarstvenom posjetu, održanom u utorak 27. studenog, prisustvovali su gradonačelnik Vlado Klasan, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik GO SDP-a Marinko Stojić, predsjednik podružnice HSP-a Vinko Debeljak, te pročelnice Gradske uprave Sonja Marohnić-Horvat, Marica Vitković, Ivanka Zečević-Šolta i Eva Đurić. Na sastanku održanom u maloj gradskoj vijećnici, gradonačelnik je putem video prezentacije, veleposlanicu upoznao sa radom Gradske uprave i svim predstojećim planovima i projektima. Po završetku sastanka veleposlanica se zahvalila gradonačelniku na iscrpnoj i odličnoj prezentaciji, a ponajviše se interesirala za kvalificiranu radnu snagu i prometnu povezanost između Makedonije i Hrvatske. Posebno je istaknula kako je Novska interesantna ulagačima jer pripada Eurposkoj uniji, važnom tržištu za makedonske poduzetnike i njihove proizvode, te je dodala da je za potencijalne investitore izuzetno bitna činjenica ishodovanje građevinske dozvole za samo jedan dan.

Gradonačelnik je po završetku sastanka veleposlanicu poveo u obilazak Poduzetničke zone "Novska" i  zone "Zapad", koja je većim djelom popunjena, a u kojoj su imali priliku prisustvovati tehničkom prijamu tvrtke "Hakadesch" Novska koja je odnedavno započela sa svojim radom. Posjet je završio obilaskom netaknutih ljepota Parka prirode "Lonjsko polje", u kojem se vleposlanica oduševila stotinjak godina starim autohtonim drvenim kućama, koje se nalaze u selu graditeljske baštine. NJ.E. Daniela Karagjozoska istaknula je kako nam je, zahvaljujući već postojećim poveznicama, poput zajedničke povijesti, sličnosti jezika i mentaliteta, lakše ostvariti planove na raznim područjima, te je izjavila kako će makedonskim gospodartsvenicima predati sve informacije koje su im potrebne, kako bi investirali u Grad Novsku.

Veleposlanica i gradonačelnik razmatraju organiziranje jednog gospodarskog summita u Skoplju, koji bi se održao u ožujku iduće godine, a na kojem bi gradonačelnik imao priliku informirati makedonske poduzetnike o ponudi našeg Grada, prvenstveno o mogućnostima i beneftima koji im se nude u našoj poduzetničkoj zoni. Gradonačelnik Vlado Klasan naglašava kako je naša poduzetnička zona najperspektivnija u Hrvatskoj jer je smještena između autoceste i željezničke pruge, osim toga potencijalnim investitorima nudi odlične uvjete, te raspolaže sa velikim brojem motivirane i kvalificirane radne snage.