Grad NOVSKA Službene stranice

Potpisan ugovor od pola milijuna kuna za projekt „Bitno je naučiti gospodariti otpadom”

Do mjeseca lipnja 2020. godine, na području Grada Novske provoditi će se aktivnosti na temu gospodarenja otpadom. Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt “Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom”, koji su potpisali ministar Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić i Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske, provest će se 17 izobrazno - informativnih aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta - #Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom K.K.06.3.1.07.0090 je 488.908,88 kn od cega je 85% ili 415.076,36 kn iz EU. Projekt je financirala EU iz kohezijskog fonda.

- Tim sredstvima financirat će se izrada brošura, letaka, plakata, slikovnica, radijskih spotova i emisija, specijaliziranih TV emisija, izrada aplikacije za održivo gospodarenje otpadom za pametne telefone, održavanje tribina itd. Cilj svih aktivnosti je jačanje svijesti o važnosti razvrstavanja otpada i zaštite okoliša, naglasio je ministar Ćorić, te je pozvao i druge gradove i općine da slijede primjer Novske i prijave se na otvorene natječaje i iskoriste EU sredstva koja su na raspolaganju.

Napomenu je, kako se za ove aktivnosti izdvaja 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“

Zahvaljujući se ministru na dobivenim sredstvima, gradonačelnik Piletić, je rekao, „želimo kvalitetno gospodariti našim otpadom, uvesti sva inovativna rješenja koja se nude, a posebice što se kroz ovaj projekt educiraju mladi“. 

Ovo je drugi Ugovor koji u Novskoj potpisuje Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, u srpnju je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i o sufinanciranju projekta Aglomeracije Novska. Riječ je o viša od 100 milijuna kuna vrijednim Ugvorom koji su potpisali Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Marin Piletić, gradonačelnik i direktor tvrtke „Vodovod“  Novska, Mario Filipović, za 42 kilometra kanalizacijske mreže, od  Starog Grabovca do Rajića, u naselju Bročice,  kao i  izgradnju sustava kanalizacijske odvodnje te rekonstrukciju  13 kilometara dotrajale vodoopskrbne mreže u Novskoj te izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.